Hlavní obsah

Poslanci přidají soudcům méně, než požadovali. Čekají další žalobu

• Aktualizováno
Právo, ČTK, Naďa Adamičková, Marie Königová

Platy v příštím roce se s největší pravděpodobností zvýší pouze soudcům a státním zástupcům. Členům vlády, poslancům a senátorům zůstanou na stejné úrovni, jako jsou dnes. Poslanci z obav, že rozčílí veřejnost tím, že by se svezli se soudci a zvýšili platy i sobě, hledají kompromis, jak vyhovět Ústavnímu soudu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci očekávají, že se soudci opět obrání na Ústavní soud. Na snímku jeho předseda Pavel Rychetský.

Článek

Ten letos v květnu prohlásil snižování platů soudců obecných soudů za neústavní.

V úterý rozpočtový výbor Sněmovny odhlasoval, že soudcům se zvýší současný, jimi tolik kritizovaný, koeficient, 2,5násobek platové základny, pro příští rok na 2,75násobek. Ústavním činitelům by se na druhou stranu přestaly zdaňovat náhrady.

Od soudcovských platů se odvíjejí i platy státních zástupců, jsou na úrovni 90 procent. Pokud by byl návrh schválen, náklady by byly asi 435 miliónů korun.

„Jsme si vědomi, že je to méně, než soudci požadují, chtěli by trojnásobek, který byl v původním zákoně, ale v této chvíli to není možné. Nejspíš se tak dá očekávat, že budou opět jako v minulosti žalovat stát u Ústavního soudu,“ řekl Právu šéf klubu soc. dem. Jeroným Tejc.

„Počkáme, až jak to dopadne, nechci nyní spekulovat, co se bude dít,“ reagoval na návrh poslanců prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Podle Tejce politikům, tedy poslancům, senátorům, členům vlády a dalším činitelům, kteří mají platy stanoveny v jednom zákoně, zůstane koeficient, a tedy i plat, stejný jako dnes.

Základní plat poslance bez funkcí je nyní 55 900 korun hrubého, k tomu mu náleží náhrady na stranu, reprezentaci a dopravu, a to od 29 tisíc až do 39 400 korun.

Platy soudců okresních soudů se nyní pohybují od 50 400 do 86 500 korun hrubého podle délky působení u soudu.

Na krajských soudech je plat v rozmezí od 55 000 do 95 600 a u Vrchního soudu je to od 60 100 do 105 300 korun. Náhrady soudců činí 3200 korun před zdaněním.

Politici si polepší nejdřív za dva roky

Politici si mají polepšit poprvé až v roce 2015. „Ani pak by nemělo ale dojít ke skokovému růstu, jak by odpovídalo původnímu zákonu, ale platy by měly růst postupně. Uvažuje se, že by koeficient začal růst o jednu desetinu ročně, takže platy soudců a ústavních činitelů by se vyrovnaly někdy až kolem roku 2019,“ uvedl Tejc.

Podle něho je to řešení, které je přijatelné pro většinu poslanců ČSSD, ODS a KSČM. Připustil ale, že poslanci mohou přijít s dalšími návrhy. Někteří již ohlásili, že by se mohlo zrušit zdaňování náhrad. Tento návrh v úterý podpořil sněmovní rozpočtový výbor.

Náhrady jsou zdaňovány od loňského roku a spolu se snížením platů to znamenalo pro politiky pokles příjmů až o více než dvacet tisíc korun. „Od soc. dem. tento návrh nepůjde, ale je možné, že pokud ho někdo předloží, pak může být schválen,“ dodal Tejc.

Zdanění náhrad loni vyvolalo bouři mezi poslanci všech politických barev. V té souvislosti Vít Bárta podle svých slov nabízel kolegům z VV půjčky, kdyby se kvůli snížení příjmů dostali do tíživé situace. To mu však prvoinstančně vyneslo odsouzení za úplatkářství. Městský soud ale rozsudek zrušil.

Nyní hrozí, že nebude-li návrh týkající se soudců schválen do konce roku, soudci a státní zástupci, kteří jsou na jejich platy navázáni, zůstanou od ledna bez příjmu. Podle Tejce je proto nutné najít řešení, s nímž bude moci souhlasit i Senát.

„Pokud by Senát zákon Sněmovně vrátil, tak nebude podle čeho platy v justici vypočítat. A Senát by nám ho jistě vrátil, pokud by to znamenalo navýšení platů politiků,“ říká Tejc.

Ve hře jsou zatím pozměňovací návrhy, které předložila šéfka klubu VV Kateřina Klasnová, podle níž by platy politiků měly zůstat zmrazené až do roku 2015, což je prakticky shodné s dohodou tří klubů.

Tresty za neomluvené absence

Klasnová zároveň navrhuje, aby poslanci a senátoři byli trestáni za neomluvené absence. Možnost odejmutí poloviny i celého platu zákonodárci je v zákoně již od roku 1995, ale nikdy se k této sankci nemohlo přistoupit, protože nebyl stanoven orgán, který by o ní rozhodl.

Klasnová chce tuto pravomoc svěřit mandátovému a imunitnímu výboru. Podle Tejce je toto řešení možné, ale očekává diskusi, co bude považováno za neomluvenou absenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám