Hlavní obsah

Poslanci přes hrozbu zániku lesních školek odmítli senátní záchranný návrh

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lesní školky se budou muset vypořádat se změnami, které přináší poslanecká novela zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Musí například přijmout přísnější hygienická opatření a další pravidla společná dětským skupinám, což může být podle některých pro lesní školky likvidační. Senátní návrh, který je měl ochránit od zániku, poslanci odmítli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání v Poslanecké sněmovně

Článek

Poslanecká novela uvádí, že všechny aktivity spojené s hlídáním dětí v předškolním věku, které by se konaly mimo síť mateřských školek, musejí podléhat určitým pravidlům. Týká se to například hygienických norem nebo povinnosti mít zázemí v pevné budově.

To může být likvidační pro lesní školky, jejichž fungování je založeno na volném pobytu dětí v přírodě. Proto také před schvalováním posbírali zastánci lesních školek na 14 tisíc podpisů pod petici za jejich zachování.

Senát nakonec poslanecký návrh vrátil Sněmovně a přichystal vlastní verzi novely, která počítala s tím, že by registrace byla pro lesní školky dobrovolná, a tudíž by nebylo nutné na zmíněná pravidla přistoupit.

Verze Senátu se nelíbila

Poslancům se ale nelíbilo, že senátoři do svého návrhu přidali ještě jiné změny. Nesouhlasili s možností, že by dětské skupiny fungovaly minimálně 40 hodin týdně a učitelé v těchto školkách by museli mít určitou úroveň vzdělání.

Návrh označili za příliš restriktivní a svazující. Pro jeho přijetí hlasovalo jen 55 poslanců ze 153, 75 jich bylo proti. Naopak s poslaneckou verzí souhlasilo 105 zákonodárců.

„Záměrem tohoto zákona v žádném případě není nějak ublížit lesním školkám,“ hájila novelu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Tvrdí, že lesní školky musí najet na nová pravidla až v lednu 2016, což je podle jejího názoru dostatečný prostor na to, aby politici mezitím přijali novelu, která by je mohla od změn nakonec uchránit.

Povolení pro dětské skupiny

Předlohu nyní dostane k podpisu prezident. Pokud ji podepíše, nebude nic bránit vzniku tzv. dětských skupin. Zřizovat je mohou podle normy firmy a úřady, vysoké školy, ale i neziskové skupiny. Stát by jim za to poskytl úlevy na daních.

V podobných skupinách by ze zákona mohlo být maximálně 24 dětí. Provozovatel bude muset zajistit vhodné prostory a personál, rodiče dětí s ním budou uzavírat smlouvu. Úhrada za péči může být až ve výši skutečných výdajů, ale také nulová.

Reklama

Výběr článků

Načítám