Hlavní obsah

Na tajném jednání o Hamáčkově cestě žádné tajné informace nebyly. Vláda má prověřit únik informací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu odpoledne opět jednali za zavřenými dveřmi o cestě vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. V usnesení pověřili vládu prověřením úniku informací o případu Vrbětice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Oproti úternímu jednání bylo to středeční údajně klidnější, věcnější a obešlo se bez vzájemných ataků. „Žádné nové informace nepadly, nedozvěděli jsme se vůbec nic,“ okomentoval jednání šéf SPD Tomio Okamura.

„Bylo zcela zbytečné jednat za zavřenými dveřmi, nebyl proto žádný důvod. Byli jsme svědky divadla,” souhlasil Pirát Jan Lipavský.

Ministr Hamáček podle něj pak na plénu detailněji popisoval průběh okolností. „Mě to utvrdilo v tom, že on tam opravdu chtěl cestovat,“ doplnil.

Policejní prezident Švejdar ke schůzce s Hamáčkem mlčí, čelí trestnímu oznámení

Domácí

Na plénu vystoupil také premiér Andrej Babiš (ANO), který se znovu postavil za Hamáčka. Za všechny tři zpravodajské služby promluvil šéf civilní rozvědky (ÚZSI) Marek Šimandl. Sdílný ovšem podle předsedy poslaneckého klubu lidovců Jana Bartoška nebyl, protože se odkázal na paragraf, podle kterého poslancům na plénu nemůže sdělovat tajné informace a také na mlčenlivost.

Tentokrát se jednání neúčastnil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar.

Poslanci ve středu přijali usnesení, které měl předložit právě Bartošek, aby vláda uložila tajným službám prověření úniku informací ke kauze Vrbětice. Další návrhy, aby byl bod projednán jak v příslušných sněmovních výborech, tak v kontrolních komisích pro práci tajných služeb předložených jak Bartoškem, tak místopředsedou dolní komory Vojtěchem Filipem, podporu nenašly.

Kulhánek se postavil za Hamáčka

Domácí

Kvůli možnému úniku informací z jednání pak museli poslanci stejně jako v úterý odevzdat své mobilní telefony, notebooky, chytré hodinky či jinou elektroniku, která by mohla umožnit nahrávání.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček zákonodárce před začátkem schůze také požádal, aby si z jednacího sálu odnesli všechny tašky a osobní věci. Z jednání se nepořizuje ani stenozáznam, tedy doslovný přepis toho, co na schůzi zazní. Nefunguje videopřenos ani na vnitřním okruhu, ani na internetu.

Schůze se vymkla, zvrhla se ve vzájemné osočování, řekl poslanec

Domácí

Hamáčkovu cestu začali poslanci probírat už v úterý v návaznosti na zjištění serveru Seznam Zprávy, podle něhož chtěl vicepremiér v Rusku dohodnout ututlání kauzy Vrbětice výměnou za milion dávek ruské vakcíny Sputnik V a konání rusko-amerického politického summitu v Praze.

Úterní schůze se zvrhla

Úterní schůze trvala jen asi hodinu a půl. Podle některých poslanců se nic nevyřešilo, protože diskuse přerostla ve vzájemné osočování. „Schůze začala probíhat vzájemným osočováním a úplně se to vymklo z nějaké smysluplné diskuse,” okomentoval průběh v úterý večer například lidovecký poslanec Jan Bartošek.

Jednání se účastnili v úterý také šéfové všech tří českých zpravodajských služeb, tedy Jan Beroun za Vojenské zpravodajství, Marek Šimandl za Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) a Michal Koudelka za Bezpečnostní informační službu (BIS). Dále pak policejní prezident Jan Švejdar a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ke slovu se v úterý ale dostal pouze Hamáček, nepromluvil ani premiér Babiš.

Babiš Hamáčkovi věří

Domácí

Hamáček tvrzení serveru odmítá a ve středu oznámil, že na autory textů Janka Kroupu a Kristínu Cirokovou podá trestní oznámení a zároveň na vydavatelství podá civilní žalobu o 10 milionů, které v případě úspěchu předá nadaci pomáhajícím pozůstalým po policistech a hasičích, kteří zahynuli při výkonu služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám