Hlavní obsah

Poslanci odklepli pandemický zákon v senátní verzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci v pátek potvrdili senátní úpravy tzv. pandemického zákona. Schválení podpořil na plénu i ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO).

Poslanecká sněmovna schválila pandemický zákonVideo: psp.cz

 
Článek

„Návrh považuji za přínosný a mohu s ním souhlasit,“ uvedl ministr na plénu Sněmovny.

Pandemický zákon vrátil Senát poslancům, chce úpravy

Domácí

Senát ve středu navrhl opatření v rámci zákona spojit s pandemickou pohotovostí, kterou bude moci Sněmovna ukončit nebo obnovit. Pokud by Senát nezasáhl, opatření ministerstva a hygienických stanic by mohla platit i mimo pandemickou pohotovost bez možnosti Sněmovny je zrušit.

Předpis tak umožní ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím vydávat širší restrikce než nynější zákon o ochraně veřejného zdraví. Výslovně budou moci omezovat například obchod, služby, výrobní provozy, bazény i veřejné a soukromé akce, a to celostátně nebo regionálně.

Horní komora dále prosadila, aby souhlasu vlády podléhaly nejen ministerské restrikce, ale také opatření hygienických stanic. Senát se rovněž postavil proti tomu, aby se podle pandemického zákona mohla omezovat zejména shromáždění svolaná podle příslušného zákona. I to dolní komora posvětila.

Opozice nechce prodloužení nouzového stavu, vláda má vyhlásit nový

Domácí

Návrh schválili drtivou většinou zástupci ANO, ODS, Pirátů, ČSSD, lidovců, TOP 09 a STAN. Rozdělení zůstali komunisté, ruku pro zvedl pouze Jiří Dolejší. Nesouhlasilo hnutí SPD.

Návrh zákona by měl ještě v pátek podepsat i prezident Miloš Zeman.

A i přesto, že měl nouzový stav původně skončit s účinností pandemického zákona v sobotu 27. února, vláda nakonec otočila a do návrhu páteční schůze zařadila také bod o možnosti jeho prodloužení.

Opozice však prosazuje, aby byl vyhlášen zcela nový stav nouze, a to na základě nových okolností, například šíření britské mutace koronaviru nebo zátěže zdravotnických zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám