Hlavní obsah

Poslanci chtějí letos za 26 miliónů korun navštívit 30 zemí světa

Poslanci plánují, že by letos mohli služebně navštívit víc než tři desítky cizích zemí. Celkové náklady na jejich cesty si vyžádají kolem 26 miliónů korun. Kromě evropských destinací chtějí navštívit i vzdálenější země, například Jihoafrickou republiku, Mongolsko, Bahrajn nebo Kapverdy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček

Článek

Záměry na vyslání poslaneckých delegací schválil již koncem roku sněmovní organizační výbor. Každou z nich tvoří nejvýše čtyři poslanci. 

Předseda sněmovny Miloslav Vlček, který je současně předsedou organizačního výboru, říká, že horní komora se snaží penězi na cesty poslanců zbytečně neplýtvat. "Chceme, aby při zahraničních cestách bylo jasné, proč tam ten výbor jede," řekl. Musí být podle něj například zřejmé, jaké aktivity bude výbor na zahraniční cestě vyvíjet.

"Jestli se zúčastňuje nějakých jednání, s kým se setká, co probírají. Chceme, aby to všechno mělo nějaký přínos pro ten výbor," zdůraznil.

Zemědělský výbor chce navštívit velkochovy v Argentině

Do Saúdské Arábie, Ghany nebo Kolumbie na jednání s partnerskými výbory tamních parlamentů chce vyjet zahraniční výbor. Do Jižní Ameriky zamíří čtyři poslanci ze zemědělského výboru.

V Argentině chtějí kromě setkání s tamními poslanci navštívit i farmy a velkochovy. Zajímat se budou o jejich vliv na životní prostředí nebo o pěstební a veterinární podmínky výrobků dovážených do Evropy.

Poslanci z výboru pro životní prostředí plánují cesty do Brazílie a Mongolska. Cestu do první z nich zdůvodňují tím, že jde o významného světového výrobce a uživatele biopaliv. Chtějí se proto seznámit s tamními zkušenostmi. Mongolsko je naproti tomu významným příjemcem zahraniční pomoci z ČR, a výbor chce proto posoudit další možnosti účasti domácích firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám