Hlavní obsah

Poslance Chaloupku zprostil soud obžaloby z braní úplatků

• Aktualizováno

Obvodní soud v Hodoníně zprostil v pátek poslance Věcí veřejných Otto Chaloupku obžaloby z přijímání úplatků. Informovala o tom Česká televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Otto Chaloupka

Článek

Chaloupkovi hrozilo až osm let vězení. Obžaloba jej vinila z toho, že měl svého někdejšího asistenta Vratislava Vařejku nutit, aby mu odevzdával dvě třetiny svého platu. Vařejka tvrdí, že peníze měl odevzdávat za to, že mohl vykonávat práci asistenta. Naopak podle poslance šlo ze strany bývalého spolupracovníka o mstu za propuštění.

Poslanec dříve soudu řekl, že Vařejku přijal od září 2010 jako poslaneckého asistenta, protože na něj udělal dojem mladého a úspěšného muže se zájmem o politiku. Blížily se volby.

Peníze na kampaň

Na kampaň pro VV v regionu strana původně slíbila přes 130 000 korun. Ve skutečnosti ale dostala krajská organizace z úsporných důvodů 30 000 korun. Proto podle Chaloupky nezbylo nic jiného, než aby se na kampaň složili členové strany. Vařejka měl přispět 60 000 korunami. Zaplatil je prý poslanec, asistent mu peníze postupně splácel.

Chaloupka Vařejku nazval lhářem, podvodníkem a kariéristou. S poslancem nahrál jeho asistent tajně čtyři audionahrávky, které by měly Chaloupku usvědčovat z korupce.

Poslanec ale uvedl, že tyto údajně klíčové informace jsou vykládány mylně, jsou prý "vytržené z kontextu".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám