Hlavní obsah

Poškození amnestií by mohli žalovat vládu

Právo, Jindřich Ginter

Český právní systém vůbec nepočítá s možností zneužití prezidentské amnestie. Proto bude podle soudců pro poškozené velmi obtížné se točit na tom, že jim byl amnestií Václava Klause odepřen spravedlivý proces, a neměli tak šanci soudit se o odškodnění od tunelářů. Teoreticky by mohli žalovat vládu, respektive ČR, což by byl u nás první proces svého druhu.

Foto: ČTK

Bývalí vrcholní představitelé vytunelované společnosti H-System Jaroslav Vítek (vlevo) a Jaroslav Eliáš

Článek

„Naše právní úprava deliktního práva (odpovědnost za škodu) nepočítá se zneužitím aktu prezidentské amnestie. Při psaní ústavy se jako pojistka proti zneužití práva amnestie určil podpis premiéra. Za toto rozhodnutí prezidenta tedy odpovídá vláda ČR,“ míní soudkyně Markéta Písaříková, která minulý týden Právo upozornila, že lidé oškubaní H-systémem nemají v civilním řízení téměř žádnou reálnou šanci dočkat se nějakého odškodnění.

„Bylo by možné dovodit, že pokud kontrasignovaným rozhodnutím prezidenta republiky zaniklo právo poškozených domáhat se náhrady škody proti viníkovi, je z ústavy odpovědná vláda ČR. Pokud je mi známo, zatím ale neexistuje žádný případ, kdy by se poškozený prezidentskou amnestií domáhal náhrady škody po vládě ČR,“ dodala Písaříková.

Ke zneužití amnestie, s nímž systém vůbec nepočítá, přitom de facto podle mnohých právníků i osobního mínění některých soudců došlo, když Klausova amnestie ve svém důsledku systematicky poškodila tisíce lidí, okradených nyní očištěnými tuneláři, od nichž kvůli amnestii už nelze nic vymáhat. Přitom řada kauz se chýlila po letech vyšetřování, hledání důkazů i nahánění osob a soudních tahanic k finiši.

Mnozí soudci se podle informací Práva netají názorem, že její dopady nemají u nás obdoby a vypadá to, jako by se jednalo o jakýsi téměř až podnikatelský projekt s cílem pustit z kol spravedlnosti právě tuneláře.

Lidé budou ještě méně věřit

Podle soudců, policistů a řady dalších představitelů práva vede tato amnestie k destabilizaci a k tomu, že lidé budou věřit ještě méně ve vymahatelnost práva v Česku. Stručně řečeno, podle mnohých soudců vymahatelnosti práva Klaus jen ještě nasadil další kouli na nohu.

Amnestie přišla ani ne dva měsíce poté, co předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa prohlásil, že „stát už není schopen přijímat zákonné normy, které by pak sám dokázal uvádět do praxe, kontrolovat jejich uplatňování a sám je dodržoval“.

„Systémy jsou zahlceny blbostmi, to nelze jinak vyjádřit. Tím se vše komplikuje a člověk si pak řekne, že stát není schopen plnit své základní funkce, poskytnout mu ochranu,“ uvedl tehdy v časopise Soudce Baxa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám