Hlavní obsah

Poškozená meteostanice na Sněžce ohrožuje okolí, přístup z Polska zavřeli

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silný vítr, který na vrcholu Sněžky minulý týden v nárazech dosahoval rychlosti až 198 kilometrů v hodině, poškodil tamní polskou meteorologickou stanici. Kvůli obavě, že by další poryvy mohly vytrhnout uvolněné plechové opláštění, jsou uzavřeny veškeré přístupové trasy z polské strany.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Polská bouda s kaplí sv. Vavřince

Článek

„Toto radikální řešení přijal tamní ředitel parku vzhledem k situaci, že hrozí reálné riziko rozlomení části střechy meteostanice. Zákaz vstupu na vrchol Sněžky platí až do odvolání,” upřesnil mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Orkán prosvištěl rychlostí až 180 km/h, přes Prahu se hnal stovkou

Počasí

Uzavřena je červeně značená cesta od Slezského dolu, která je jištěna řetězy, i vrcholová část cesty od Pomezních bud v úseku od křížení s Jubilejní cestou až na vrchol ve výšce 1603 metrů nad mořem.

Ačkoliv cesty z české strany uzavřeny nebyly, žádá KRNAP návštěvníky hor, aby cestu na Sněžku odložili, než bude nebezpečí odvoláno.

Drahný připomněl, že turisté se na vrchol vydávají na vlastní riziko.

Střecha byla patrně poškozena při řádění orkánu Sabina, který měl minulé pondělí na vrcholu nejvyšší české hory v nárazech rychlost až 198 kilometrů v hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám