Hlavní obsah

Popularita: Dostál na vrcholu, Gross zastavil propad

– PRAHA

Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) je podle lednového průzkumu agentury STEM nejpopulárnější český politik. Za Dostálem, jenž nyní bojuje s rakovinou, se umístili ministryně školství Petra Buzková (ČSSD), předseda ODS Mirek Topolánek, úřadující šéf ČSSD a premiér Stanislav Gross a pražský primátor za ODS Pavel Bém.

Foto: Romana Nitková

Kniha Procházka zapomenutým Přerovem

Článek

Nejhůře hodnotili lidé ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD), předsedu KSČM Miroslava Grebeníčka a ministry zdravotnictví Miladu Emmerovou (ČSSD), obrany Karla Kühnla (US-DEU) a zahraničí Cyrila Svobodu (KDU- ČSL).

Dostál vystřídal v čele žebříčku popularity Buzkovou. Zatímco v listopadu hodnotilo Dostála velmi a spíše příznivě 45 procent lidí, v lednu to bylo 61 procent. Podle STEM je to historicky nejlepší Dostálův výsledek. Zatím největší popularitu měl v září 2002 a v lednu 2003, kdy ho kladně hodnotilo shodně 58 procent dotázaných. Podle STEMu lze za lednovou oblibou Dostála spatřovat zejména sympatie veřejnosti s jeho bojem se závažnou chorobou.

Grossovo minimum - 40 procent

Další novinkou je podle agentury opětný vzestup popularity Grosse, což by napovídalo, že se mu daří zastavit loňský prudký propad. Loni v září ho hodnotilo velmi a spíše příznivě 51 procent lidí, v listopadu 40 procent a v lednu 47 procent. Podobným vývojem prošla Buzková. Loni v září ji velmi a spíše příznivě hodnotilo 53 procent lidí, v listopadu 49 procent a teď v lednu 52 procent.

Postupně nahoru postupuje v žebříčku popularity Bém. Od loňského července, kdy ho příznivě hodnotilo 37 procent lidí, vzrostla jeho popularita na lednových 47 procent. Od září posílila i popularita Topolánka, a to ze 43 na 48 procent.

Z pětice nejpopulárnějších politiků je nejméně známý Bém, jehož nezná skoro pětina dotázaných. Naopak Buzkovou a Grosse neznalo jedno procento a Dostála a Topolánka tři procenta lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám