Hlavní obsah

Poplach před přijímačkami. Žáci se hlásí na doučování

Právo, Jiří Mach

Soukromé společnosti, které dříve organizovaly přijímací zkoušky na střední školy, přišly o část výdělku. Může za to zavedení plošných státních přijímaček, které letos v dubnu uspořádá ministerská organizace Cermat, takže školy ušetřily. Nový systém nabídl soukromníkům kompenzaci: zvedla se poptávka rodičů a žáků po přípravě na státní testy. Podle některých odhadů až dvojnásobně.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Přijímačky na vodňanské gymnázium. Ilustrační foto

Článek

Největším soukromým poskytovatelem testů pro přijímací řízení byla firma Scio. „Společnost Scio projekt přijímacích zkoušek na SŠ zcela zrušila. Projekt ale nebyl nikdy výrazně ziskový. V loňském roce se stal ztrátový, neboť počet škol, které realizovaly naše přijímačky, poklesl z důvodu tzv. pilotního ověřování zkoušek státní organizací Cermat,“ popsal Právu Martin Drnek ze společnosti Scio.

Narážel tak na fakt, že v uplynulých dvou letech už proběhla přijímací řízení z dílny Cermatu, což sice bylo pro školy nepovinné, nicméně zúčastnila se jich zhruba polovina škol z 1300.

„Naše služby a nízké ceny jsme mohli školám zajistit jen při určitém počtu škol. Zrušením této služby Scio fakticky o mnoho nepřišlo. Spíše mnohé školy přišly o službu, se kterou byly dlouhodobě spokojené,“ vysvětlil Drnek.

Nemusí nakupovat

Jednou ze škol, která u přijímaček používala testy Scio, bylo také Gymnázium Františka Palackého Valašské Meziříčí.

„Před třemi lety jsme ještě testy Scio využívali, ale dnes už nám Cermat dělá testy vlastní, takže nemusíme nakupovat u soukromých společností,“ řekl Právu ředitel školy Mojmír Zetek.

Připustil ovšem, že testy Scio měly proti současným testům Cermatu výhodu. Kromě testů z matematiky a jazyka českého poskytovalo Scio také test obecných studijních předpokladů, což je jakási obdoba IQ testů.

Takové testy totiž dokážou lépe odhadnout, jestli má uchazeč šanci dosáhnout na maturitu a popřípadě na další studium na vysoké škole. Na testy z matematiky či jazyka českého se lze i částečně „nadrtit“, zato u obecných studijních předpokladů může uspět i žák, kterého škola na přijímačky nepřipravila nebo měl slabší rodinné zázemí.

„Kdybychom měli i testy obecných studijních předpokladů, tak bychom měli další kritérium, kdy bychom mohli rozřazovat uchazeče i podle jejich nadání. Ale teď používáme testy, které dostaneme,“ uvedl ředitel Zetek.

Podle něj se budou i nadále vést debaty nad obsahem testů Cermatu z matematiky i češtiny. Ale je prý logické, že veřejná škola využije služeb státní instituce.

Podle Drnka některé školy měly zájem o jejich přijímačkové testy i letos, protože zákon nezakazuje použít i jiná kritéria výběru uchazečů. Nicméně se jednalo jen o desítky škol, což by pro společnost znamenalo až miliónovou ztrátu. Přitom v posledních letech byly přijímačky Scio rozšířené po všech krajích. V osmi krajích dokonce měly podporu hejtmanství.

Kurzy 400 až 3000 Kč

S tím je od letoška definitivní konec. A to si mimo jiné od zavedení státních povinných přijímaček sliboval i bývalý ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), který je prosazoval.

Podle něj měly připravit firmy o „kšeft“, ale třeba ředitel Scio Ondřej Šteffl už tehdy prorokoval, že vyplašení rodiče pak rádi zaplatí za přípravu na státní přijímačky. A to se stalo.

„Zavedení státních přijímaček významně podpořilo prodej přípravy na přijímací zkoušky. Pro nás je tedy aktuální situace ekonomicky výhodná. Bohužel však musíme přistoupit na fakt, že připravujeme na přijímací zkoušky, ke kterým máme mnohé faktické a organizační připomínky,“ uvedl Drnek.

Přípravné kurzy společnosti Scio pro jednotlivce začínají na 1950 korunách. Kurzy pro žáky přes internet se pohybují mezi 700 až 3000 korunami. Koupě ukázkových testů a cvičebnic vyjde na 400 až 850 korun.

„Proti předchozím letům je jen u naší společnosti zájem zvýšený o desítky procent, a to i v situaci, kdy se přípravě na přijímací zkoušky na SŠ začalo aktivně věnovat mnoho dalších soukromých subjektů,“ dodal. Odhaduje, že celková poptávka se zdvojnásobila.

Jednotné státní přijímačky pro čtyřleté obory středních škol se budou konat 12. dubna, pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií 18. dubna. Další termíny jsou stanoveny na 19. a 20. dubna, náhradní pak pro všechny obory 11. a 12. května. Týká se to všech středních škol s výjimkou uměleckých, nástavbových oborů a sportovních gymnázií.

Anketa

Připravujete se vy nebo vaše děti na přijímačky prostřednictvím soukromých firem?
Ano
13,9 %
Ne
86,1 %
Celkem hlasovalo 592 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám