Hlavní obsah

Popálená Nátálka se už učí chodit, za týden by mohla domů

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Obrovské pokroky dělá v posledních dnech dvouletá Natálka, která byla v dubnu těžce popálena při žhářském útoku ve Vítkově. Minulou středu poprvé po osmi měsících hospitalizace promluvila, v pátek ji lékaři přeřadili z jednotky intenzivní péče na normální pokoj a v pondělí začala Natálka s matkou intenzivně cvičit, aby mohla co nejrychleji začít běhat stejně jako před dubnovým požárem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Téměř po osmi měsících si může Anna Siváková svou dceru v nemocnici konečně posadit na klín. Vpravo je starší Natálčina sestra Pavlínka.

Článek

„S Natálkou cvičím s přestávkami celý den. Natahujeme nožičky v koleni, aby je neměla tak ztuhlé,“ řekla v pondělí Právu maminka Natálky Anna Siváková. „Více než půl roku kvůli nezahojeným popáleninám jenom ležela, teď se několik týdnů mohla aspoň posadit,“ dodala. K Natálce se nastěhovala do nemocnice už v pátek, aby s ní strávila poslední fázi léčby.

Natálka po téměř osmi měsících léčby touží po tom, aby se mohla znovu proběhnout. Zatím to ale bez pomoci nezvládne. „Už se snaží postavit, ale musím ji stále krotit, protože má jednu nožičku ještě zavázanou,“ upřesňuje Siváková. Podle ní se ale rány po poslední plastické operaci hojí velice rychle. „Dnes to měla odvázané a vypadá to už pěkně,“ řekla.

Připravuje se nový domov

Pravděpodobně příští týden by měli lékaři rozhodnout o propuštění Natálky z nemocnice. „Říkali, že si v nemocnici pobude ještě dva týdny, ale podle toho, jak dělá každý den pokroky, je možné, že půjdeme domů už za týden,“ řekla Siváková. Natálka už podle lékařů netrpí bolestmi, a dokonce už ani nemusí dodržovat dietu. „Jíst už může úplně všechno. Úplně nejraději ale pribináčky,“ dodala Siváková.

Jak již Právo informovalo, rodiče Natálky se spolu s dalšími třemi dcerami přestěhovali před týdnem do nového domku v Budišově nad Budišovkou, asi deset kilometrů od rodného Vítkova.

Ve stařičkém dvoupokojovém domku, pořízeném za půl miliónu korun díky dobročinné sbírce, připravuje otec Natálky Pavol Kudrik pro své děti a jejich matku nový domov.

„Už má hotovou chodbu a musí ještě vymalovat v dětském pokoji. Až se s Natálkou vrátíme domů, bude už všechno připravené,“ řekla Siváková. Velkou radost má z toho, že Vánoce stráví celá rodina konečně spolu. „Až se vrátíme domů, budeme moci konečně se zpožděním oslavit Natálčiny druhé narozeniny,“ dodala matka.

Na dům romské rodiny zaútočili žháři letos v dubnu. Natálka, která ještě neměla ani dva roky, utrpěla popáleniny na 80 procentech těla a přestože většina pacientů s tak rozsáhlým poraněním nepřežije, lékařům ostravské fakultní nemocnice se Natálku podařilo zachránit. Policie za útok obvinila čtyři přívržence neonacistických hnutí. Podle posledních informací by mělo vyšetřování skončit začátkem příštího roku podáním obžaloby.

Reklama

Výběr článků

Načítám