Hlavní obsah

Pomozte afghánským překladatelům, vyzval vládu Zeman

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman se vyslovil pro to, aby Česká republika pomohla Afgháncům, kteří v zemi spolupracovali s českými vojáky v rámci boje proti hnutí Tálibán.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva premiér Andrej Babiš, prezident Miloš Zeman a ministr obrany Lubomír Metnar

Článek

Jak Zeman připomněl při nedávném setkání s ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO), lidé, kteří spolupracovali se spojeneckými vojáky, jsou nyní po stažení vojsk ohroženi na životě.

„Prezident republiky se domnívá, že jakékoli odklady příslušného rozhodnutí mohou vést k tomu, že zradíme zhruba padesát pomocníků a dalších členů pomocného personálu a odsoudíme je na smrt,” uvedl ve čtvrtek Hrad v prohlášení.

Zeman dlouhodobě kritizuje stažení ze země coby ustupování teroristům.

K pomoci a přesunu spolupracovníků českých vojáků v Afghánistánu vyzvala vládu i část opozice i iniciativa nazvaná Zachraňte tlumočníky. Vláda na svém pondělním zasedání jednání o tomto tématu přerušila.

Vláda nerozhodla, jak pomoci afghánským tlumočníkům, kteří pomáhali české misi

Domácí

Podle informací Práva se má jednat o pomoc asi 30 Afgháncům a jejich rodinám. Původně chtěla obrana nabídnout Afgháncům azyl. Pravděpodobnější scénář ale je, že jim česká vláda poskytne finanční dar, případně diplomatickou pomoc při přestěhování do jiné země. O azyl v ČR mezi nimi prý není takový zájem, v jiných zemích je větší afghánská komunita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám