Hlavní obsah

Politolog: za veletoči možná stojí Zeman

– PRAHA
Novinky, fia

Nečekaný zvrat v povolebním vývoji, který způsobila ČSSD, když ukončila diskuse o menšinové vládě ODS a obrátila se na lidovce, se podle politologa Zdeňka Zbořila vymyká dosavadní úrovni jednání. Paroubkův překvapivý krok prý připomíná manévry Miloše Zemana v roce 1998. "Vítr vane z Vysočiny," řekl Novinkám Zbořil.

Článek

"Ten trik, který sehráli, se vymyká z úrovně dosavadních jednání Paroubek - trojkoalice nebo Paroubek - Topolánek. Tohle je úplně jiná úroveň," uvedl Zbořil. Připomněl v této souvislosti nabídku, kterou dal v roce 1998 tehdejší předseda ČSSD Miloš Zeman nově vzniklé Unii svobody a lidovcům. Menším stranám zajišťovala významné zastoupení ve vládě a lidovcům navíc post premiéra. Tehdejší šéf US Jan Ruml se ale postavil proti.

Situace tak tehdy vyústila v uzavření opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS. "Může to být bubák na ODS, který je přivede k jednacímu stolu a k velké koalici," domnívá se Zbořil. "Při vší úctě k vyjednávacím schopnostem pana Paroubka mám pocit, že v tomto případě vane vítr z Vysočiny," dodal Zbořil.

Kalousek může být i hrdina

Kalouskovo rozhodnutí jednat s ČSSD o společné vládě, kterou by tolerovali komunisté, je podle Zbořila odvážné. "Hraje vabank. Může odejít nejen jako padouch, ale i jako hrdina," řekl politolog a připomněl, že šéf KDU-ČSL by nejen přivedl svou stranu do vlády, ale zároveň by i o vládě podstatně rozhodoval. Zatímco v dosavadní koalici nemusela ČSSD brát na lidovce ohledy, tentokrát by mohla být pozice KDU-ČSL mnohem silnější.

"Na druhé straně je tam antikomunistický resentiment, který bych nepodceňoval. Málo platné, v KDU-ČSL je spousta obětí komunistického režimu," uvedl Zbořil. "Kalousek by mohl tu stranu rozdělit. A to je stejně nebezpečné, jako kdyby prohrál," uzavřel politolog.

Risk ztráty voličů

Podle politologa Miroslava Mareše, který působí na Masarykově univerzitě v Brně, současná situace vyvolává dojem ztráty věrohodnosti české politiky co do pevnosti postojů. "To se týká nyní hlavně lidovců, ale částečně i ODS, která vyjádřila ochotu nechat se podporovat komunisty," řekl Mareš Novinkám.

Pokud by Kalouskův návrh prošel, riskují lidovci podle brněnského politologa výsledek v nadcházejících komunálních volbách. "Pokud by dlouhodobě setrvávali ve vládě s podporou KSČM, mohli by zvlášť tady na Moravě zaznamenat výraznou ztrátu voličské popularity," uvedl Mareš.

Kalousek spolupráci s ČSSD obhajoval tím, že se mu v rámci ní podaří vyjednat priority, se kterými šli lidovci do voleb. Mezi nimi je například ratifikace smlouvy s Vatikánem. Podle Mareše má tento argument částečně logiku. Hrozí ale nebezpečí, že smlouva s Vatikánem uzavřená za pomoci komunistů, může zdiskreditovat katolický tábor.

Reklama

Výběr článků

Načítám