Hlavní obsah

Policistům, hasičům i starostům vzrostou platy

Praha
Aktualizováno

Hasiči, policisté a další příslušníci bezpečnostních sborů se od nového roku dočkají vyšších platů. Tarify jim od ledna 2020 vzrostou o 1500 korun, pokud pracují na směny, tak o 1650 korun. Navýšení v pondělí schválila vláda. Odměny se o 7,5 procenta rozhodnutím kabinetu zvýší i starostům a primátorům.

Foto: HZS

Ilustrační foto

Článek

„Jde o nárůst platů, ze kterého budeme profitovat všichni, především však ti policisté či hasiči, kteří za nás nasazují své životy,“ uvedl k platům hasičů a policistů ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Kromě hasičů a policistů si polepší zaměstnanci Bezpečnostní informační služby, Vězeňské služby, Celní správy či Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Více peněz pro starosty a primátory

Vláda v pondělí rozhodla i o zvýšení odměn komunálních politiků o 7,5 procenta. Odměny vyplácejí samosprávy ze svých rozpočtů. Starostové a primátoři podle nových tabulek v závislosti na velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, budou vydělávat od 41 983 korun do 119 652 korun. Hejtmani si polepší na částku mezi 125 949 a 138 544 korunami.

Vrcholní politici si polepší. Prezident dostane 302 700 Kč, řadový poslanec 90 800 Kč

Domácí

Ministerstvo vnitra dostalo od vlády uloženo, aby kabinetu poslalo návrh na zvýšení odměn členů zastupitelstev územních samospráv pokaždé, když se průměrná hrubá měsíční nominální mzda v předchozích letech zvýší nejméně o 2,5 procenta. Mezi roky 2017 a 2018 vzrostla podle Českého statistického úřadu nominální měsíční mzda v Česku o 7,5 procenta na 31 868 korun, uvedlo ministerstvo vnitra v předkládací zprávě.

Stamiliony navíc z rozpočtů

Resort odhaduje, že obce budou muset v případě platnosti nařízení zaplatit svým představitelům celkem o 494 milionů korun víc, kraje a Praha o 49 milionů.

Minimální mzda vzroste na 14 600 korun

Domácí

Vnitro před dvěma lety odměňování v regionech výrazně upravilo kvůli novele zákona o obcích. Předpis sjednotil výpočet měsíčních odměn členů zastupitelstev nebo výpočet odchodného. Odstranil také nerovnoměrnost v odměňování, kdy měli starostové stejné peníze a k nim bonusy podle toho, jak velkou obec vedou. Vznikaly tak až desetitisícové rozdíly.

Reklama

Související články

V ČSSD je dusno kvůli platům učitelů

Jen chvíli před závěrečným hlasováním o návrhu státního rozpočtu na příští rok zavládlo v poslaneckém klubu soc. dem. dusno. Spory mezi politiky způsobil...

Výběr článků

Načítám