Hlavní obsah

Policie zadržela studenty, kteří protestovali proti Dělnické straně

Právo, Novinky, Karel Otcovský, Petr Nový
Aktualizováno

Na předvolební mítink ultrapravicové Dělnické strany (DS) v Litvínově přišlo protestovat několik mladých lidí proti rasismu. Jejich protest nebyl nahlášen. Policie je na mítink nechtěla pustit, zasahovat museli i těžkooděnci, když neuspěl antikonfliktní tým. Mítink se postupně konal v Postoloprtech na Lounsku, v Litvínově a Mostě. Na akci dohlíží několik desítek policistů.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Setkání příznivců Dělnické strany v Postoloprtech.

Článek

Na náměstí v Postoloprtech se krátce po poledni shromáždilo zhruba dvacet až třicet příznivců strany. Občané dění sledovali spíš zpovzdálí, nedaleko postávala také skupina místní Romů. Na místě bylo ale velké množství policistů, které k sobě oba tábory nepustili. 

V Litvínově bylo příznivců DS kolem padesáti, současně se sešla i malá skupina sdružení Studenti proti rasismu. Jejich setkání ale policie rozpustila ve chvíli, kdy roztáhli transparent. Důvodem byla skutečnost, že jejich shromáždění nebylo ohlášené.

Mladíky policisté zadrželi, prohledali a nasadili jim pouta. Poté je převezli na služebnu k podání vysvětlení. "Policisté nyní prověřují, zda se zadržení nedopustili přestupku proti shromažďovacímu zákonu, nebo přestupku proti veřejnému pořádku, protože neuposlechli výzvy veřejného činitele, aby nenarušovali průběh ohlášené akce,“ uvedla mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. Zásah policistů, kteří použili donucovací prostředky, byl podle ní přiměřený.

Zadrženi byli protiextremističtí studenti

„Dělnická strana je podle nás pouze zástěrkou pro neonacisty a neofašisty. Zároveň chceme upozornit a připomenout, že fašismus nezemřel s koncem druhé světové války, ale že za poledních dvacet let došlo v Čechách k desítkám rasově motivovaných zločinů,“ řekl mluvčí iniciativy Václav Klusák. Jména obětí rasismu přinesli studenti na papírech.

Policisté vyzvali demonstranty, aby opustili prostor shromáždění DS. V opačném případě prý porušují shromažďovací zákon. Poté co aktivisté neuposlechli, těžkooděnci proti nim zasáhli. Mladíky zadrželi, prohledali a nasadili jim pouta. Poté je převezli na služebnu k podání vysvětlení.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Soud odmítl rozpustit Dělnickou stranu

Nejvyšší správní soud (NSS) v úterý v Brně odmítl návrh vlády na rozpuštění Dělnické strany kvůli podezření, že v podstatě zastřešuje různá ultrapravicová...

Výběr článků

Načítám