Hlavní obsah

Policie v aféře tatrovek prověřuje manažera pragovky a zbrojaře

Právo, Jakub Troníček

Policie v souvislosti s tendrem na nákup nákladních vozů Tatra pro českou armádu prověřuje šéfa exportu společnosti Praga Petra Ptáčka a zbrojaře Michala Smrže, zda se nedopustili korupce. V té věci už prověřují bývalého ministra obrany Martina Bartáka.

Článek

„Nyní zjišťujeme, zda šlo o korupční jednání, nebo jen o lobbing a také zda všichni jednali ve shodě, nebo izolovaně,“ řekl k tomu Právu ostravský státní zástupce Dušan Táborský, který má dohled nad kauzou na starosti. Všichni tři jakékoliv korupční jednání odmítají.

Táborský dodal, že Ptáček a Smrž kontaktovali představitele Tatry ještě před Bartákem, aby spor mezi oběma společnostmi vyřešili.

Detektivové se sporným tendrem začali zabývat na podzim kvůli podezření, že si Barták ještě coby šéf armádního resortu údajně řekl bývalému americkému velvyslanci v Praze a předsedovi dozorčí rady Tatry Williamu Cabanissovi o peníze za urovnání obchodního sporu mezi Tatrovkou a společností Praga.

Praga měla dodávat Tatře jako subdodavatel převodovky a nápravy, ta ale smlouvu vypověděla s tím, že jsou díly nekvalitní. Ptáček a Smrž se pak měli obrátit na šéfa Tatry Ronalda Adamse s nabídkou, aby byla spolupráce obnovena.

Ptáček však razantně odmítl, že by Adamsovi učinil jakoukoliv nabídku, která by se dala vnímat jako korupční. „Je to absurdní obvinění. Já jsem jednal s panem Adamsem jednou a přitom naopak on řekl, že jsme na kolenou a že si nás za babku koupí. Poslal nám dokonce i písemně požadavek na převzetí společnosti, což jsme odmítli, protože to byl neuvěřitelně drzý návrh,“ řekl včera Právu šéf pragováckého exportu Ptáček.

Zároveň dodal, že manažeři Tatry se takto mohou snažit rozptýlit podezření, která vznikla v souvislosti se zadáním zakázky bez výběrového řízení a „podezřelými provizními smlouvami provázanými s touto zakázkou“.

Příští týden výslech Krejčíka

Obdobně pak ve svém prohlášení zaslaném ČTK reagoval i Smrž, který vlastní zbrojařskou společnost MPI.

„Za Pragu jsem s Tatrou o ničem nevyjednával, neměl jsem k tomu ani mandát, ani potřebné informace, ani jsem na tom nebyl nijak zainteresovaný. S Tatrou žádná z mých firem žádnou spolupráci neměla, neproběhlo mezi námi žádné plnění, a to ani ve formě návrhu nějaké smlouvy apod.,“ napsal v prohlášení Smrž.

Celou kauzou se od listopadu zabývá speciální tým na protikorupčním útvaru policie, který byl podle Táborského posílen o další dva lidi a kvůli sídlu Tatry na severu Moravy přesunut do Ostravy. Hlavou pětičlenného týmu je přitom nově přímo šéf ostravské pobočky protikorupční policie.

Detektivové si v této souvislosti hodně slibují zejména od výslechu bývalého šéfa vojenské zpravodajské služby Miroslava Krejčíka, jehož ministr obrany nedávno v této souvislosti zbavil mlčenlivosti. Podle Táborského by měl Krejčík na policii vypovídat příští týden.

Právě Krejčík ještě jako šéf vojenské tajné služby před čtyřmi lety v souvislosti s nákupem tatrovek upozorňoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu na podezření z manipulací a miliónových provizí, tehdy ale policisté z protimafiánské jednotky celou věc odložili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám