Hlavní obsah

Policie: Svobodovi vyhrožoval anonym zastřelením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministrovi zahraničí Cyrilu Svobodovi a jeho rodině vyhrožoval anonym zastřelením, pokud nezmění přísný kurs české zahraniční politiky vůči Kubě. Informaci Novinkám potvrdil David Kubalák z tiskového oddělení policejního prezidia.

Článek

Podle Kubaláka policii v pondělí zavolal na linku 158 neznámý pachatelm jenž vyhrožoval útokem na ministra zahraničí a jeho rodinu. "Policie přijala adekvátní opatření na ochranu pana ministra a jeho rodiny," řekl Kubalák, který nechtěl z bezpečnostních důvodů specifikovat.

"Anonym žádal změnu české politiky ke Kubě, jinak vystřílí jeho rodinu," řekl Novinkám Kolář. Svoboda má čtyři studující syny, žena je lékařka.

Mluvčí dodal, že o výhrůžce Svoboda krátce mluvil i s ministrem vnitra Františkem Bublanem.

"Musím s tím počítat jako politik, že něco takového je možné. Naprosto nepřijatelné je, že je do toho vtažena moje rodina," řekl Svoboda televizím Prima, ČT a Nova. Uvedl také, že anonym vyhrožoval, že vystřílí jeho rodinu, pokud jako ministr nezmění nebo nezastaví politiku vůči Kubě.

V Evropské unii Česká republika prosazuje tvrdší postup vůči kubánskému totalitnímu režimu Fidela Castra než jiní členové. Česko-kubánské vztahy jsou dlouhodobě napjaté.

Opět se vyhrotily 28. října, když české velvyslanectví v Havaně chtělo slavit státní svátek. Oslavu v tamním hotelu úřady znemožnily.

Anketa

Souhlasíte s českou politikou vůči Kubě?
ano
59,7 %
ne
40,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1059 čtenářů.

Anonymní výhrůžky politikům od roku 1995

11. října 1995 - Anonym spolu se ženijní zápalnicí byl doručen na Úřad vlády pro premiéra Václava Klause. Pisatel pod pohrůžkou teroristických útoků žádal peníze.

Listopad 1995 - Po celý měsíc byli ředitel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Václav Benda s rodinou obtěžováni anonymními telefonáty vyhrožujícími smrtí.

11. listopadu 1998 - Dva vyděračské anonymy obdržel předseda Unie svobody Jan Ruml. Mladík v nich žádal velkou finanční částku pod pohrůžkou fyzického ohrožení Rumlovy rodiny.

10. dubna 1999 - Šéf poslanců ČSSD Stanislav Gross dostal balík se zaříznutou slepicí a ultimátem varujícím před pokračováním v politické činnosti.

23. září 1999 - Zastřelením vyhrožoval anonym předsedovi KSČM Miroslavu Grebeníčkovi. Chtěl zabránit expanzi strany v ČR.

25. července 2001 - Anonymní dopis určený ministrovi vnitra Stanislavu Grossovi vyhrožoval likvidací. Byl přiložen i náboj.

16. ledna 2003 - Ministr obrany Jaroslav Tvrdík oznámil, že v souvislosti s Irákem hrozí jemu i rodině nebezpečí. Zajímat se o něj měli lidé z podsvětí napojení na irácké struktury.

15. března 2003 - Ministrovi práce Zdeňku Škromachovi anonym vyhrožoval atentátem. Příčinou byla nezaměstnanost.

14. dubna 2003 - Anonym vyhrožoval provedením atentátu na ministra zahraničí Cyrila Svobodu a jeho rodinu.

17. února 2004 - Kulku ve výhružném dopise dostal poslanec a předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček, který incident považuje za výsledek atmosféry rozpoutané kolem regulace nájmů.

Únor 2005 - Premiérovi Stanislavu Grossovi zaslal anonym dopis s nábojnicí, který podle mafie znamená rozsudek smrti. Do soukromé schránky obdržel další dopis s výzvou k odstoupení.

6. dubna 2005 - Anonym vyhrožoval, že v bytě Grosse na pražském Barrandově vybuchne bomba.

9. listopadu 2005 - Podle policie vyhrožoval ministrovi zahraničí Cyrilu Svobodovi a jeho rodině anonym zastřelením, pokud nepřestane prosazovat tvrdý přístup vůči Kubě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám