Hlavní obsah

Policie šetří Schillerovou kvůli dopravnímu přestupku

Novinky, kub
Praha

Ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) bude řešit správní úřad. Důvodem je její jízda v autě na místě spolujezdkyně bez použití bezpečnostního pásu. Ministryně v sobotu zveřejnila na internetu video, ve kterém nepřipoutaná oznamuje, že vyrazila na kontrolu obchodních řetězců. Čtenáři jí prohřešek dali hned najevo a případem se zabývá policie.

Foto: Alena Schillerová/Twitter

Ministryně financí Alena Schillerová na videu, které zveřejnila na Twitteru

Článek

Schillerová zveřejnila příspěvek s videem v sobotu na Twitteru s popiskem: Snížili jsme cenu respirátorů? Sledujte! Vyrazila jsem do Tesca, Albertu a Globusu.

Ministryně seděla na zadním sedadle a neměla bezpečnostní pás, čehož si hned všimli uživatelé sociální sítě a reagovali připomínkami, že povinnost připoutat se platí i pro vládní činitele a odkazovali na twitterový účet policie, která případ rovněž zaznamenala.

Schillerová se na svém profilu následně omluvila. „Dobrý den, přestože šlo o popojíždění na parkovišti, pás jsem mít měla. Byla to chyba, která mě velmi mrzí. Proto přispěji Českému sdružení obětí dopravních nehod částkou 10 tisíc korun. Zdraví AS,“ napsala.

Finanční gesto ale podle policie nemění nic na tom, že se případem bude policie dále zabývat, rovněž není překážkou to, že je Schillerová vzhledem k vládnímu postu tzv. chráněnou osobou.

Od středy zrušíme DPH na respirátory, oznámila Schillerová

Koronavirus

„Na základě oznámení občanů i sdělovacích prostředků se touto záležitostí zabýváme pro možné podezření ze spáchání přestupku ze strany chráněné osoby. Přestupek lze řešit stejně, jako u osob neužívajících policejní ochranu, tj. domluvou, příkazem na místě nebo oznámením příslušnému správnímu orgánu,“ sdělila Novinkám mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Vládní vánoční poradna: Pod stromeček respirátory a dluhopisy

Domácí

Za jízdu bez pásů hrozí tři trestné body v systému, pokuta do 2000 korun na místě a jinak člověka čeká správní řízení na úřadě, ve kterém hrozí pokuta až 2500 korun.

Schillerová jela kontrolovat ceny respirátorů třídy FFP2, u kterých vláda rozhodla o dočasném dvouměsíčním zrušení daně z přidané hodnoty (DPH). Když zrušení obchodníci promítli do výsledné ceny, způsobilo to skokové zlevnění této ochranné pomůcky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám