Hlavní obsah

Policie se teatrálním zásahem pokusila ovlivnit volby, rozohnil se Blažek

Právo, rak

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podle informací Práva na středečním zasedání vlády ostře zkritizoval pondělní zásah protikorupční policie na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV). Dokonce ho označil za pokus o ovlivnění krajských a senátních voleb, které se budou konat už příští týden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Článek

Policisté by podle Blažka měli zdůvodnit, proč nejednali dříve, nebo naopak později, po volbách.

Právu to sdělil zdroj obeznámený s jednáním vlády. Blažek podle něj také prohlásil, že už za minulého režimu bylo běžnou praxí předvolání na služebnu. Zásah přímo na ministerstvu, kam si detektivové přišli pro prvního náměstka Vladimíra Šišku a ředitele odboru informatiky Milana Hojera, označil za teatrální.

Nemůžeme si dovolit průtahy s odůvodněním, že je před volbami.
mluvčí protikorupční policie

Ministr mluvil o dehonestaci

Oba vysocí státní úředníci jsou podezřelí z korupce a hrozí jim až šestileté vězení. O tom, že obvinění je důvodné, svědčí i to, že soud následně Šišku poslal do vazby, aby nemohl ovlivňovat svědky. Blažkovi prý také vadí, že policie o zatčení blízkých spolupracovníků ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) Šišky a Hojera bez uvedení podrobností informovala veřejnost. Údajně je tak zbytečně dehonestovala, když nepočkala ani na sdělení obvinění.

Právo se ve čtvrtek snažilo ministra Blažka na jeho názory v této věci zeptat. Ministr však po své mluvčí Petře Hrubé vzkázal, že se k tomu vyjadřovat nebude.

Protikorupční policie jakékoli spojování pondělní akce s volbami odmítá. „Obvinění a následné zadržení pracovníků MPSV vyplynulo z aktuální situace v rámci trestního řízení. Nemůžeme si dovolit průtahy s odůvodněním, že je před volbami,“ uvedl ve čtvrtek na dotazy Práva mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Vysvětlil také, že úředníky policisté zadrželi na ministerstvu, a nepředvolali proto, že existoval důvod vazby – v tomto případě soudem potvrzená obava z ovlivňování svědků.

Policie také podle něj nebyla tím, kdo informace o jejich zadržení vypustil. „Pouze jsme na základě dotazů médií potvrdili, že jsme zadrželi dva vysoce postavené pracovníky MPSV. Další informace jsme uvolnili až v následujících dnech,“ dodal Ibehej s tím, že ředitele útvaru Tomáše Martince doteď nikdo nekontaktoval s žádostí o vysvětlení.

Policie na případu začala pracovat v srpnu. K dispozici má podle všeho nahrávku schůzky, na které mělo dojít k pokusu uplatit firmu OKsystem zakázkou za 100 miliónů korun, pokud stáhne svou stížnost k antimonopolnímu úřadu týkající se jiné velmi lukrativní zakázky na počítačové systémy pro výplatu dávek.

Anketa

Souhlasíte s tvrzením Pavla Blažka, že se policie zásahem na MPSV snažila ovlivnit volby?
ano
5,2 %
ne
94,8 %
Celkem hlasovalo 32497 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám