Hlavní obsah

Policie pustila do ČR tři autobusy německých antifašistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policisté v sobotu dopoledne zadrželi na hraničním přechodu Krásný Les na Ústecku dva autobusy, v nichž cestovali anarchisté na demonstraci do Prahy. Policisté je do ČR nakonec pustili, ale autobusy dostaly doprovod. Další autobus anarchistů odstavili policisté na přechodu Hora sv. Šebestiána. I ten už je na území Česka.

Článek

" Policisté nenašli u pasažérů zbraně, drogy ani předměty s nacistickými symboly, takže nebyl důvod k odmítnutí vstupu do ČR," řekla Právu mluvčí severočeské cizinecké policie Eva Jaklová.

Druhý autobus, kteřý přejížděl pře přechod sv. Šebestián pustili policisté krátce po jedné hodině odpoledne.

Policie lidem radí, aby na Josefov nechodili

Do ulic Prahy chce na protest vyjít i mnoho Pražanů. Šéf protiextrémistického oddělení pražské policie Jiří Kopečný ale lidi od účasti na akci odrazuje.

"Je jistě právem každého vyjádřit svůj postoj, ale bránit se průvodu extrémistů vlastním tělem, to je vyložená hloupost. Nebezpečí hrozí od radikálů a nedejbože i od policie, pokud bude situace nebezpečná. Lidé si mohou jedině překážet, určitě je to komplikace," řekl Právu Kopečný.

Stoupenci antifašistické akce se tím rozhodně odradit nedají, "Neonacistům budeme bránit v pochodu tam, kde se sejdou nebo i když se rozdělí na skupinky," řekl Právu jeden z členů Antify.

Antifašistický aktivista Ondřej Cakl potvrdil, že neonacisté se brzy odpoledne shromáždí před budovou Rudolfina na Palachově náměstí, aby se společně pokusili přejít do Břehové ulice.

Policie je připravena na zásah

Mluvčí pražské policie Eva Brožová tvrdí, že město je na pochod extrémistů i případné střety připraveno. Počet policistů v ulicích je prý dostačující.

"Pokud se shromáždí, vyzveme je k ukončení akce. Pokud neuposlechnou, použijí policisté zákonné represivní prostředky," řekla Brožová.

Obchody zůstanou zavřené

Pochod neonacistů pražský magistrát nepovolil. Přesto se pokusí Židovským Městem v den výročí Křišťálové noci projít. V ulicích bude 1400 policistů, kteří mají zabránit případným střetům s antifašisty nebo lidmi, kteří proti pochodu přijdou protestovat.

Přehled akcí proti neonacistům
13:30křižovatka Maiselova Břehová Pařížskáblokáda pochodu neonacistůpořádá Židovská liberální unie
14:00Maiselova ulice před budovou Židovské radnicenáboženské shromážděnípořádá Židovská obec v Praze
14:30náměstí Republiky, pochod do Bílkovyprotestní pochod proti neonacismupořádají anarchisté
15:00Staroměstské náměstípietní shromáždění k uctění památky obětí Křišťálové nocipořádá Židovská liberální unie
17:00roh Maiselovy a Břehovékoncert a demonstrace proti pochodu neonacistůpořádá Tolerance a občanská společnost

Na pochod se v pátek připravilo i okolí Židovského Města. Obchodníci raději přikryli židovské symboly a v sobotu nechají své krámky zavřené.

Policie také nechala odklidit dlažební kostky z opravované Břehové ulice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám