Hlavní obsah

Policie prověřuje, zda Hrad skartoval tajnou zprávu k Vrběticím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie zjistila, že pracovníci Pražského hradu skartovali tajnou zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS) o tom, že za výbuchy ve Vrběticích stojí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. V sobotu o tom informovaly Radiožurnál a Respekt. Podle nich chtěli policisté dokument prozkoumat, zda na něm nejsou otisky prstů lidí, kteří neměli oprávnění se s ním seznámit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Informaci o tom, že kopie zprávy, která minulý rok vyvolala diplomatickou roztržku s Ruskem, byla na Hradě skartována, potvrdily Radiožurnálu a Respektu tři zdroje z okolí prezidenta i blízké vyšetřování.

Tajný materiál BIS se mohl dostat do rukou pouze prezidentovi Miloši Zemanovi, jeho nejbližší okolí včetně kancléře Vratislava Mynáře či poradce Martina Nejedlého nemá náležitou bezpečnostní prověrku.

Kauza Vrbětice: Vyšetřovatelé zkoumají kontakty zaměstnance Imexu s ruskou GRU

Krimi

Když kriminalisté požádali o vydání dokumentu k prověření, zda na něj nesahal někdo nepovolaný, pracovníci odboru analytiky Kanceláře prezidenta republiky (KPR) jim řekli, že zpráva byla na konci loňského listopadu omylem skartována.

„Ke skartaci se asi omylem připletl dokument v utajovaném režimu D (důvěrné), a to zpráva o Vrběticích,“ citoval Radiožurnál zdroj z prezidentova okolí.

Tajná zpráva BIS o útoku ve Vrběticích obsahovala informace o podezření, že exploze v muničním skladu ve Vrběticích byly dílem agentů ruské GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigy. Kancelář prezidenta ji dostala loni v dubnu. Krátce na to kabinet Andreje Babiše (ANO) informace o útocích zveřejnil a následovalo vyhoštění pracovníků ruské ambasády v Praze, na které Rusko recipročně reagovalo.

Mynář si stěžuje na únik informací

Vedoucí KPR Vratislav Mynář nezpochybnil, že Hrad dokumenty skartoval, z jakého důvodu se tak stalo, nevysvětlil, uvádějí Radiožurnál a Respekt. Mynář podle nich zároveň odmítl, že by někdy četl materiály, k nimž nemá bez bezpečnostní prověrky přístup.

„Máte zajímavé informace. Jelikož já tento druh adrenalinového sportu v podobě nezákonných úniků bezpečnostních informací nepěstuji, neboť ctím zákony České republiky, na Vaše dotazy ani náznakem odpovídat nebudu,“ napsal Radiožurnálu kancléř.

Lidé z okolí Vrbětic dostanou odškodné

Domácí

V pátek KPR uvedla, že 21. ledna na Hrad přišla trojice příslušníků NCOZ. „Při této příležitosti se seznámili s konkrétními daty, o nichž KPR dosud veřejně neinformovala,“ uvedla kancelář. V pátek se podle ní na Hrad obrátila redaktorka Českého rozhlasu s žádostí o potvrzení některých z těchto informací. „Příslušné instituce by měly věnovat pozornost nezákonným únikům neveřejných a utajovaných informací od orgánů činných v trestním řízení a zpravodajských služeb,“ napsal v pátek Hrad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám