Hlavní obsah

Policie předala případ exposlance Wolfa žalobci

Právo, Jakub Troníček

Detektivové z protikorupční policie ukončili vyšetřování kauzy bývalého poslance za ČSSD Petra Wolfa a jeho manželky Hany kvůli údajnému zneužití státních dotací a navrhli žalobci, aby oba postavil před soud. Právu to potvrdil ostravský státní zástupce Dušan Táborský, který má případ na starosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý poslanec Petr Wolf

Článek

„Byl mi od policie doručen návrh na podání obžaloby. V současné době devítitisícistránkový spis studuji a o dalším postupu rozhodnu v nejbližší době,“ uvedl Táborský.

Pokud by skutečně obžalobu podal, hrozilo by bývalému poslanci i jeho ženě u soudu za údajný dotační podvod až desetileté vězení. Policisté Wolfa obvinili loni na podzim poté, co ho Sněmovna zbavila imunity a umožnila tak jeho trestní stíhání. V jarních volbách už Wolf nekandidoval.

Neoprávněně čerpané milióny

Exposlanec podle policistů zneužil několikamiliónové státní dotace od ministerstva životního prostředí prostřednictvím své firmy UT 2002. Společnost získala peníze na zkoumání vztahu životního prostředí a ekonomického rozvoje, výsledná studie ale podle policie nemá ani zdaleka takovou hodnotu, jak byly náklady vyčísleny.

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu měla Wolfova firma údajně z dotace čerpat neoprávněně více než milión korun, kontrola ministerstva pak uvedla, že šlo téměř o dva milióny.

Wolf trvá na své nevině

Wolf jakékoliv porušení zákona odmítá a ve středu v této souvislosti znovu prohlásil, že jde o politicky motivovaný případ.

„Věřím, že hravě dokážeme mou nevinu,“ poznamenal bývalý poslanec, který se do Sněmovny dostal za sociální demokracii, končil v ní ale jako nezařazený.

ČSSD Wolf opustil v červnu 2008 a jejího tehdejšího předsedu Jiřího Paroubka posléze obvinil z vydírání při volbě prezidenta.

Paroubek prý na Wolfa tlačil, že když nepodpoří sociálnědemokratického kandidáta Jana Švejnara, tak veřejně upozorní právě na nesrovnalosti při čerpání státní dotace. Paroubek jakýkoliv pokus o vydírání v této souvislosti popřel. Wolf po odchodu z ČSSD svým hlasem držel nad vodou vládu Mirka Topolánka (ODS).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám