Hlavní obsah

Policie před řáděním rowdies neměla dost informací, přiznal Langer

– PRAHA

Česká policie neměla podle ministra vnitra Ivana Langra včas potřebné informace, které by měla mít před čtvrtečním řáděním fanoušků Dinama Záhřeb v Praze. Akce tak podle něj ukázala na nutnost zlepšit spolupráci české cizinecké policie v zahraničí a potřebu zlepšit výměnu informací. Samotný zásah policie byl však profesionální, míní.

Článek

Langer tak reagoval na postoj opoziční ČSSD a některých odborníků, kteří zásah kritizovali.

"Taktika byla zvolena správně, a to tak, aby minimalizovala ještě větší škody a újmy na zdraví, ke kterým by mohlo dojít v případě jiné formy zásahu," uvedl. Vzápětí však připustil, že příklad chorvatských fanoušků ukazuje na nutnost zlepšit spolupráci cizinecké policie v zahraničí.

Podle Langera nemá Česká republika, respektive policie, ani tak problém s chuligány pocházejícími z členských zemí Evropské unie, neboť může využívat informace obsažené v Schengenském informačním systému.

"V něm ale Chorvatsko není. Proto to musíme buď řešit na úrovni celé EU, nebo individuálně, bilaterálně zvlášť, abychom mohli mít včas potřebné informace. To se v tuto chvíli nestalo v té míře, jak by bylo třeba," vysvětlil.

:. Hajlující fanoušci chorvatského Dinama Záhřeb v Prazefoto: Právo/Lukáš Táborský

Nová kategorie v databázi SIS: rowdies

Ministerstvo vnitra údajně proto nyní uvažuje o možnosti rozšířit databázi v Schengenském informačním systému o kategorii fotbalových rowdies. "Tedy lidí, kteří byli v minulosti potrestaní, ať trestněprávně nebo kázeňsky, a jsou vedeni v nějakém registru. Policisté z jakékoliv země by měli bezprostředně přístup k informacím, zda dotyčný není problémový člověk," dodal ministr.

Druhou věcí je podle něj také zajištění lepšího sdílení informací o těchto lidech s nečlenskými zeměmi EU.

Nové plány ministerstva v souvislosti s fotbalovými chuligány navíc údajně zapadají i do jedné ze základních priorit českého předsednictví EU. Tou je provedení analýzy fungování a využitelnosti současných informačních systémů v EU, mimo jiné také Schengenského informačního systému.

ČSSD Langera kritizovala

Chorvatští fanoušci, kteří přijeli na odvetný zápas chorvatského fotbalového klubu v 1. kole Poháru UEFA se Spartou, ve čtvrtek v centru města dělali výtržnosti, ničili majetek a napadali policii. Na policejní vozidla útočili dlažebními kostkami, tyčemi, lahvemi a pyrotechnikou. Zranění byli mezi civilisty i policisty.

Podle bezpečnostního experta ČSSD Jeronýma Tejce by měl ministr za čtvrteční řádění fanoušků převzít osobní odpovědnost. Je nepochybné, že v silách policie bylo zabránit výtržnostem, uvedl Tejc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám