Hlavní obsah

Policie odvezla z magistrátu další dokumenty o opencard

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Police v pátek přijela na pražský magistrát pro další dokumenty ke kauze opencard. Ředitele magistrátu Martina Trnku požádala, aby jí poskytl další informace o zakázce pro společnost Haguess. Ta měla a z části stále ještě má na starosti právě projekt opencard, o který se policie zajímá znovu kvůli dvěma novým podáním, o nichž už Právo informovalo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Stíny kolem Opencard asi jen tak nezmizí.

Článek

Policie, která už před časem na magistrátu provedla kvůli opencard šťáru, žádá o informace o novém výběru společnosti Haguess pro běh Pražského centra kartových služeb. Firma, která opencard pro Prahu od roku 2006 vyvíjela, poskytuje technickou podporu kartovému centru.

Současní radní tím v dubnu pověřili znovu Haguess, a to v jednacím řízení bez uveřejnění, hrozilo totiž, že se nestihne prodloužit platnost karet. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) tehdy řekl, že Haguess jako výhradní autor systému je „jediným subjektem, který je schopen poskytovat technickou podporu“.

Firma Haguess, které zřejmě stále nikdo u opencard nemůže konkurovat, tak od magistrátu dostala novou zakázku na dva roky za skoro 74 miliónů korun, jednání o ceně běžela zkraje roku a podle radní pro informatiku Evy Vorlíčkové (TOP 09) se cenu podařilo snížit asi o 11% oproti původní nabídce.

Pochybnosti o šetření případu

Policie se nyní o případ začala znovu zajímat. „Požádali, abychom informace dodali ještě dnes. Vyhovíme a informace poskytneme,“ řekla Právu v pátek mluvčí magistrátu Tereza Králová s tím, že magistrát bude s policií spolupracovat, jak žádá.

Nový podnět k přezkoumání kauzy opencard, jak už Právo informovalo, dostala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová od Nadačního fondu proti korupci. Pochybnosti, zda byl celý vyšetřen správně (obviněno bylo jen několik úředníků), vznesla také advokátka Hana Marvanová.

Jedním z obviněných je bývalý zaměstnanec magistrátního odboru informatiky Jiří Chytil, který přitom kauzu původně pomáhal policii rozkrýt. Pak se vyměnil policejní tým a Chytil, coby někdejší člen hodnotící komise na dodavatelskou firmu, čelí obžalobě z porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinností při správě cizího majetku. Hrozit za to může až osmileté vězení.

„Obviněni byli nakonec tak zvaní pěšáci a členové vrcholného vedení magistrátu, které za tím stojí, dnes proti nám vystupují jako svědci,“ řekl Právu v nedávném rozhovoru bývalý zaměstnanec odboru informatiky Jiří Chytil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám