Hlavní obsah

Policie obvinila řidiče havarovaného neoplanu

Novinky, ČTK, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jihočeští policisté v úterý obvinili z trestného činu obecného ohrožení řidiče autobusu, který v sobotu havaroval u obce Nažidla na Českokrumlovsku. Policejní rada dospěl k názoru, že za smrt 19 lidí nese odpovědnost řidič, který se plně nevěnoval řízení. Hrozí mu až 10 let vězení.

Foto: Policie ČR

Na okraji obce Nepomuk se podařilo policistům za přispění služebního psa dopadnout hledaného muže.

Článek

Ačkoli se řidič neoplanu, propuštěný v pondělí na revers z českokrumlovské nemocnice, nezdržuje na adrese svého trvalého bydliště, policie o místě jeho pobytu ví. "Jsme s ním v nepřetržitém kontaktu, mimo jiné i telefonickém," řekl Právu mluvčí jihočeské policie Dušan Klícha. Muž je nyní mezi svými blízkými a skrývá se před novináři a veřejností.

Nevěnoval se plně řízení

"Nehodu zavinil řidič autobusu tím, že se při jízdě plně nevěnoval řízení. Z tohoto důvodu policejní rada vyhotovil v průběhu dnešního dne usnesení o zahájení trestního stíhání pro trestný čin obecného ohrožení," konstatoval Klícha.

Policie od začátku prověřovala, zda příčinou nehody byla technická závada na autobusu, nebo chyba řidiče, případně mikrospánek. Podle neoficiálních informací ovšem znalci rozhodli, že autobus byl v pořádku. Také mikrospánek odborníci téměř vyloučili, protože autobus necelých pět minut před havárií zastavil na hraničním přechodu Dolní Dvořiště.  

Vrak zůstává na tajném místě

Vrak totálně zničeného neoplanu odstavila odtahová služba Korostenski na utajeném místě v Českých Budějovicích, aby se nestal cílem zvědavců. Co s ním bude dál, zatím není jisté. Autobus je totálně zničený a je použitelný maximálně na náhradní díly. "Jeho majitel se nyní musí rozhodnout, co s ním bude dělat dál, ovšem vzhledem k tomu, že autobus není havarijně pojištěný, bude možná, stejně jako v řadě podobných případů, náročné vymáhat náhradu za naši práci. Dokud se nedohodneme zůstane autobus pod zámkem," konstatoval majitel firmy Milan Korostenski.

V jihočeských nemocnicích stále leží 28 lidí

V úterý byli první tři zranění převezeni z Českých Budějovic do karlovarské nemocnice, a to dva sanitkou a třetí vrtulníkem. Na středu je plánován převoz dalšího pacienta.

Při havárii autobusu zahynulo 19 lidí. Deset z 34 zraněných zůstává ve vážném stavu a bojuje o život. Ve třech jihočeských nemocnicích tak nadále zůstává celkem 28 zraněných. V českobudějovické čtrnáct, v českokrumlovské devět a v prachatické pět. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám