Hlavní obsah

Policie obvinila dva lidi kvůli antisemitským textům na hrobě Anežky Hrůzové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie začala stíhat dvě osoby v souvislosti s loňskou akcí Národní demokracie, při níž předseda strany Adam B. Bartoš a jeho kolega Ladislav Zemánek vyvěsili u místa smrti Anežky Hrůzové tabulku s textem hovořícím o „řešení židovské otázky”.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena,“ uvedli podle MF Dnes v textu pod fotografií dívky, která byla v Polné zavražděna v roce 1899.

Policie jména stíhaných ani z čeho jsou obviněni, neuvedla. „Můžu potvrdit, že jsme v případu zahájili trestní stíhání dvou osob, ale protože jim teprve bylo zasláno sdělení obvinění, a oni si ho nevyzvedli, tak se k tomu nemůžu vyjádřit,” řekla Právu krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Informace o stíhání Bartoše se Zemánkem se objevila v článku na blogu na serveru iDnes s názvem Národním demokratům místo Ježíška nadělovala policie. Tam autor Lukáš Cvrček uvedl, že oba byli obviněni z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a z podněcování nenávisti vůči skupině osob.

Za údajně rituální vraždu byl v roce 1899 za sporných okolností odsouzen židovský mladík Leopold Hilsner, kauza vzedmula v české společnosti vlnu protižidovské nenávisti. Budoucí první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk vystoupil s požadavkem na revizi procesu a odmítl antisemitské nálady, které případ u veřejnosti vyvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám