Hlavní obsah

Policie kvůli drogám vtrhla do základní školy se psy, nic nenašla

Právo, Jakub Troníček, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SKALNÁ NA CHEBSKU

Před dvěma týdny policisté se speciálně vycvičenými psy vstoupili do tříd základní školy ve Skalné na Chebsku. Po dohodě s ředitelem zkontrolovali, zda žáci s sebou nenosí do školy drogy. Děti ze sedmého, osmého a devátého ročníků o chystané policejní akci předem nevěděly, v době prohlídek jejich věcí musely zůstat na chodbě. Policisté při prohlídce žádné drogy nenašli.

Článek

Přestože drogy a především marihuana mezi studenty představuje stále palčivější problém, právě podobné praktiky začínají být ministerstvu školství trnem v oku.

Připravuje proto nový metodický pokyn školám, který plošné testování dětí jednoznačně odmítá jako neefektivní.

"Když kantoři naběhnou do tříd s krabicemi plnými testů na drogy, tak to vůbec nic neřeší a jen to zhoršuje vztah mezi žáky a pedagogy. Prokázaly to i odborné studie z celého světa,“ řekl k tomu Právu šéf Národního monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti Viktor Mravčík. Materiál nyní posuzuje stejně jako další odborníci v připomínkovém řízení.

Ředitel školy ve Skalné Stanislav Hercig si ale tuto praxi pochvaluje. "Nabídli nám to policisté, a tak jsme toho využili,“ řekl Právu Hercig.

Ke spolupráci s policejním týmem se rozhodl proto, že se po Skalné pohybují mladí a problematičtí lidé. "Do školy by například mohli infiltrovat marihuanu,“ vysvětlil ředitel.

Dodal, že podobnou akci by rád v budoucnu zopakoval. Žáci podle něj celou záležitost vnímali jako zpestření výuky. "Nikdo si nestěžoval, nikdo neprotestoval,“ doplnil Hercig.

Rodiče budou muset s testem souhlasit

Podle představ ministerstva by se mělo k testování dětí přistupovat pouze v případech konkrétního podezření.

A mělo by být jedno, jestli se jedná o zkoušky na přítomnost zakázaných látek v těle, např. pomocí rozboru vzorku slin nebo potu, nebo o prohledávání osobních věcí žáků a studentů.

"Pokud bude mít učitel důvodné podezření, že je žák nebo student pod vlivem návykové látky, pak teprve by měl sáhnout pro test. Pokyn také jednoznačně stanoví, že pro to je u nezletilých zapotřebí souhlas jejich rodičů,“ vysvětlil Mravčík s tím, že takový souhlas si můžou zástupci škol vyžádat předem formou jakéhosi "bianco šeku“.

"Například na třídní schůzce může rodič podepsat, že souhlasí s testováním svého dítěte, pokud se u něj objeví důvodné podezření,“ poznamenal Mravčík a zároveň dodal, že pokyn ministerstva školství by měl také nově poměrně přesně popsat, jak by mělo takové důvodné podezření vypadat.

Školy tápou

Právem oslovení zástupci jiných škol nějakou úpravu pravidel vítají. Vesměs totiž tápají, jak mají k podezřelému studentovi přistupovat a co dělat, aby neporušili zákony či práva dětí.

"Pořádáme pro studenty nejrůznější přednášky nebo besedy. Fyzické testy jako takové na škole neprovádíme a bez souhlasu zákonných zástupců bychom je ani podle mého názoru dělat nesměli,“ prohlásil ředitel Střední průmyslové školy Brno Ladislav Němec.

"V současné době je u nás praxe taková, že pokud má vyučující dojem, že je žák pod vlivem návykové látky, tak tento student podstoupí test,“ popsal zase ředitel Střední průmyslové školy v Ostravě-Vítkovicích Jiří Mlýnek.

Například studenti na Střední hotelové škole ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku musejí v případě podezření podstoupit stěr potu a podle zabarvení speciálního papíru se pozná, zda užívá drogy či nikoli.

Dalším zástupcům škol by plošné kontroly vyhovovaly.

Podle mluvčího ministerstva školství Ondřeje Gabriela však chystaný dokument není pro školy závazný.

Materiál také nabádá pedagogy, aby případné pozitivní nálezy neřešili represivním způsobem.

"Negativní dopady na toho žáka by měly být minimalizovány. Spíše než policii nebo různé orgány péče o dítě by bylo lepší v takovém případě kontaktovat specializovaná poradenská a léčebná zařízení,“ upozornil Mravčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám