Hlavní obsah

Policie chce poslat pád Trojské lávky před soud

Právo, Jan Menšík

Policie ukončila vyšetřování předloňského pádu Trojské lávky v Praze a žádá poslat před soud projektanta Jiřího Stráského a někdejšího šéfa oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonína Semeckého. Kriminalisté je od března stíhají za obecné ohrožení z nedbalosti, za což jim hrozí až osm let vězení nebo peněžitý trest.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Lávka spadla do Vltavy

Článek

Při pádu lávky 2. prosince 2017 se zranili čtyři lidé, z toho dva vážně. Letos se všichni dočkali odškodnění v řádech statisíců až milionů korun.

Seznamování obviněných, jejich obhájců a zástupců poškozených se spisem skončilo podle informací Práva minulý týden.

O špatném stavu se vědělo roky

„Dnes jsem mluvil s dozorovým státním zástupcem. Sdělil mi, že vyšetřování bylo ukončeno a spis byl předložen s návrhem na podání obžaloby státnímu zástupci,“ řekl v úterý mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Doplnil, že nyní se bude dozorující žalobce z Prahy 7 seznamovat se spisem a poté rozhodne, zda obžalobu podá.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři u zřícené Trojské lávky (záběry z prosince 2017)Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Spis má podle informací Práva 21 svazků a více než šest tisíc stran. Vzhledem k jeho rozsahu zřejmě nelze předpokládat, že by rozhodnutí mohlo padnout v nejbližších týdnech.

Obviněný Stráský byl podle policie odpovědný za zpracování projektové dokumentace Trojské lávky a s tím souvisejících povinností. Semecký měl zjištěné závady v průběhu let řešit tak, aby se zabránilo nějakému neštěstí.

Začátek stavby trojské lávky se zřejmě zdrží

Domácí

„Svým jednáním oba vytvořili situaci ohrožující velké množství lidí nacházejících se na lávce, škodu na majetku, tedy obecné nebezpečí, které vyústilo v nekontrolovatelné zřícení lávky,“ stojí v březnovém usnesení o zahájení trestního stíhání.

Podle policejního dokumentu, který má Právo k dispozici a již dříve o něm podrobně informovalo, byla lávka, postavená před pětatřiceti lety, ve špatném stavu už od roku 1995. Od té doby do předloňské události byly podle policie provedeny desítky kontrol a zpracováno patnáct znaleckých posudků. Jejich závěry často poukazovaly na špatný, až havarijní stav.

Minimálně TSK, která pro Prahu mosty spravuje, tedy po­dle policie již dlouhé roky věděla, že lávce hrozí zřícení a je ve velmi špatném technickém stavu. Do lávky zatékalo, korodovala nosná konstrukce, nejrůznější lana i výztuže betonových částí.

Nová za 128 milionů

Nynějším krokem policie tedy vyšetřování skončilo, na magistrátu však šetření kvůli vyvození odpovědnosti konkrétních lidí pokračuje.

Pražská radní pro legislativu Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu), která v případu zastupuje hlavní město Praha jako poškozený subjekt, dlouhodobě požaduje prošetřit fungování TSK.

„Jedna věc je vyvození trestní odpovědnosti vůči fyzickým osobám, druhá je vyvození pracovněprávní, manažerské a politické odpovědnosti a vyšetření toho, jak se to mohlo stát, že se z těch posudků nevyvozovaly závěry,“ řekla Právu Marvanová.

Na místě zřícené lávky se od začátku listopadu staví nová a dokončena by měla být koncem příštího roku. Její stavba má vyjít na 128 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám