Hlavní obsah

Policejní prezident Švejdar nuceně končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jan Švejdar skončí na konci března ve funkci policejního prezidenta a odchází do civilu. Rozhodnutí předcházela schůzka s budoucím ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Uvedl to Deník N. Podle důvěryhodného policejního zdroje Práva Rakušan po Švejdarovi chtěl, aby ve funkci skončil. Ani jeden z nich to ale ve čtvrtek nekomentoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Jan Švejdar.

Článek

„V pondělí 3. ledna odešlu ministrovi vnitra žádost o propuštění ze služebního poměru,“ sdělil policejní prezident.

„Dospěl jsem k názoru, že moje další setrvání ve funkci není žádoucí a zbytečně by to komplikovalo věcné řešení současných policejních a bezpečnostních témat. Učinit toto rozhodnutí bylo v osobní rovině těžké, profesně však bylo nevyhnutelné,“ napsal na Twitteru Švejdar. Důvod odchodu neuvedl. Podle zdroje Práva jím byla žádost přicházejícího ministra vnitra Víta Rakušana, aby skončil.

Rakušan ČTK sdělil, že si Švejdarovy práce váží a jeho rozhodnutí bude respektovat.

„S policejním prezidentem se setkám po jeho návratu z karantény. Tuším, že to bude 3. ledna. V té době budu v úřadu a budeme všechny náležitosti řešit. Teď nebudu spekulace komentovat, až po oficiálním setkání s policejním prezidentem,“ napsal Právu bez dalšího komentáře Rakušan.

O Švejdarově rezignaci nic nevěděl ani končící ministr vnitra a bývalý šéf ČSSD Jan Hamáček. Na dotaz Práva, zda obdržel informaci o odchodu Švejdara, uvedl, že nikoli, a to ani neoficiálně.

Nesouhlasí s povinným očkováním policistů

Švejdar nesouhlasí s povinným očkováním policistů. Nechal se slyšet, že v takovém případě by od policie odešlo až 10 tisíc lidí.

Rakušan s povinným očkováním policistů souhlasí.

Policejní šéf se bojí povinného očkování: Odejde nám 10 tisíc lidí

Domácí

O Švejdarově konci v čele policie se spekulovalo už minulý týden. Ve funkci policejního prezidenta je od roku 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám