Hlavní obsah

Policejní posily zůstanou na severu Čech ještě dva až tři týdny

Právo, ape
Rumburk

Policejní pořádkové posily zůstanou v oblasti Šluknovského výběžku a Nového Boru ještě nejméně dva až tři týdny, pak se jejich činnost vyhodnotí a rozhodne se, co dál. Starostům to přislíbil policejní prezident Petr Lessy po čtvrtečním jednání v Rumburku.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Jednání policejního prezidenta Petra Lessyho a ministra vnitra Jana Kubiceho se ve čtvrtek protáhlo do nočních hodin.

Článek

Už od úterý působí v oblasti 50 pražských pořádkových policistů, kteří v šesti hlídkových týmech střeží bezpečnost v ulicích Varnsdorfu, Rumburku, Nového Boru a Šluknova. Jejich působení se v prvních dnech výrazně podepsalo na snížení kriminality.

„Starostům jsem garantoval, že je policie v problémech nenechá,“ řekl Lessy s tím, že je policie schopna a ochotna vynaložit jakékoliv prostředky na zajištění bezpečnosti v oblasti. Po vyhodnocení současných opatření se chce policie zabývat počty policistů na služebnách. Jejich stavy ale budou už záležet na penězích, které bude mít k dispozici.

Starostové byli s jednáním s policejními špičkami spokojeni. „Jsem rád, že se tato první schůzka uskutečnila a rozhodně nebude poslední,“ řekl starosta Rumburku a senátor Jaroslav Sykáček (za ČSSD). Starostové volají po změně legislativy a posílení pravomocí obcí.

"Neexistuje úprava, kolik lidí může být třeba v pětadvacetimetrovém bytě 1+1. Také jsme řešili problematiku zákazu pobytu, který by mohl být za přestupky, a k tomu chceme změnu rozpočtového určení daní," uvedl Sykáček. Příjezd specialistů na legislativu z ministerstva vnitra přislíbil ministr Jan Kubice. Podle něj se ale zákaz pobytu do legislativy prosazovat obtížně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám