Hlavní obsah

Policejní odstřelovači zastřelili přes noc v ohnisku zamoření první dvě prasata

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Policejní odstřelovači mají za sebou první noc strávenou uvnitř ohniska zamoření africkým morem prasat v lokalitě ohraničené elektrickými a pachovými ohradníky severovýchodně od krajského města Zlína. „Během noci policejní odstřelovači ulovili první dva kusy divokých prasat, obě dvě byla ulovena v takzvané vysoce rizikové oblasti uvnitř ohradníků,“ sdělil v úterý Právu mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policejní koordinátor odstřelu divočáků na Zlínsku Martin Hrinko v pondělí médiím ukázal náboje, kterými budou policisté střílet.

Článek

Prvním uloveným kusem bylo sele střelené v pondělí okolo 22. hodiny v honitbě Lužkovice-Příluky. Ve druhém případě šlo o dospělého jedince, jenž byl uloven jednu hodinu po půlnoci v honitbě Lukov-Vlčková. Podle myslivců se uvnitř ohniska zamoření stále nachází až 150 divočáků.

Myslivci doposud uvnitř ohrazeného pásma v takzvané červené zóně zamořené oblasti ulovili 62 divokých prasat a odchytili do odchytového zařízení dalších 24 kusů. Africký mor prasat byl zatím potvrzen jen u jednoho odchyceného kusu.

Počet odlovených divočáků v zamořené oblasti širší zelené zóny, obepínající samotné ohnisko zamoření, zatím dosáhl 812 kusů. „Výsledky vyšetření na africký mor prasat jsou u všech těchto kusů negativní,“ podotkl Majer.

Policejní odstřel divočáků začíná Video: Aleš Fuksa, Právo

K úterku má SVS hlášeno 112 případů, při nichž byl u uhynulého divočáka v okrese Zlín potvrzen africký mor prasat. Všechny kusy, u nichž se dosud nákaza potvrdila, pocházejí z vysoce rizikové oblasti v rámci červené zóny zamořené oblasti. Poslední nález uhynulého prasete, u něhož následně vyšetření potvrdilo africký mor, pochází z 29. září.

V této oblasti byly pozitivní přibližně tři čtvrtiny ze 151 zde nalezených uhynulých divočáků.

Akce odstřelovačů potrvá měsíce

Jak dlouho budou myslivcům v ohnisku zamoření pomáhat policejní odstřelovači, není jisté. Pravděpodobně však jejich zásah potrvá do začátku příštího roku. „Budeme střílet po dobu zakázky. Tedy dokud nedostaneme povel, že už není zapotřebí střílet. Pak stáhneme naše odstřelovače zpátky na základnu,“ sdělil policejní koordinátor akce Martin Hrinko.

Na Zlínsku se tak nyní v souvislosti s odlovem divočáků nachází šestnáct policejních odstřelovačů ze speciálních zásahových jednotek. Na Zlínsku se mají snažit vystřílet černou zvěř, která se nachází uvnitř elektrických a pachových ohradníků v samotném epicentru zamoření africkým morem prasat. „Je to vůbec poprvé, co se naši policisté zaměří na střelbu zvěře,“ sdělil Právu Hrinko. Specialisté prošli i proškolením o problematice afrického moru prasat.

První případ nákazy africkým morem prasat v České republice potvrdili veterináři u dvou uhynulých prasat nalezených 21. a 22. června na okraji Zlína nedaleko místní nemocnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Odchyt divočáků může začít, klece jsou

Celkem osm odchytových klecí umístí myslivci do ohniska nákazy afrického moru prasat v části okresu Zlín. Zlínský kraj tak pokračuje v boji proti nebezpečnému...

Výběr článků

Načítám