Hlavní obsah

Polák se na stadiónu upálil proti okupaci ČSSR, v Praze mu teď odhalili pomník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na památku Poláka Ryszarda Siwiece, který se v roce 1968 na protest proti okupaci Československa veřejně upálil, byl v pátek odhalen u Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) obelisk. Památník byl umístěn do pražské ulice, která již nese Siwiecovo jméno. Sídlí v ní také ÚSTR.

Článek

Filozof a protifašistický bojovník Siwiec, který pracoval jako účetní, se upálil 8. září 1968 při dožínkové slavnosti před vládní tribunou na varšavském Stadiónu desetiletí.

Slavnosti dožínek byly zrovna v plném proudu, když se postavil u hlavní tribuny, polil benzínem a zapálil se před očima hlavních představitelů tehdejšího komunistického Polska.

Jeho křik ale zanikl v jásající dechovce a cenzoři vyloučili z tisku jakoukoliv zmínku o incidentu. Siwiec zemřel na následky těžkých popálenin čtyři dny po svém činu.

Obelisk nechaly vytvořit ústav, polský institut a polská Rada ochrany paměti bojů a utrpení.

Vzpomínková akce se konala vpředvečer 42. výročí invaze vojsk pěti zemí Varšavské smlouvy. Autorem uměleckého díla je polský výtvarník Marek Moderau.

Odhalení se zúčastnili například ministr vnitra Radek John (VV), senátor Tomáš Grulich (ODS), místopředseda polského Senátu Zbigniew Romaszewski, polský velvyslanec Jan Pastwa či šéf rady ochrany paměti bojů Andrzej Krzysztof Kunert.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odhalený pomník Ryszarda Siwiece

Srpnové invaze pěti zemí Varšavské smlouvy se účastnilo i Polsko. Okupace v tehdejším Československu zadusila proces uvolňování komunistického režimu.

Pro část polské veřejnosti znamenala operace rozčarování stejně jako v Československu, kde se po událostech roku 1968 také odhodlali k zoufalému činu dva muži.

V lednu 1969 se na protest upálil dvacetiletý student historie Jan Palach, krátce po něm i osmnáctiletý středoškolák Jan Zajíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám