Hlavní obsah

Pokuta sto tisíc pro úřad Bradáčové za zveřejnění platů potvrzena

Stotisícová pokuta za zveřejnění platů zaměstnanců pražského Vrchního státního zastupitelství platí. V úterý to ústy mluvčí Hany Štěpánkové potvrdil Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová zveřejnila letos v únoru na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím platy nejen státních zástupců jejího úřadu, ale také jeho řadových zaměstnanců. Podle ochránců dat na to neměla právo.

ÚOOÚ proto vrchnímu státnímu zastupitelství uložil pokutu, s kterou instituce nesouhlasila a podala proti ní rozklad. Její argumenty však úřad neuznal.

"Úřad pro ochranu osobních údajů považuje za prokázané, že vrchní státní zastupitelství použilo osobní údaje svých zaměstnanců k jinému účelu, než ke kterému byly shromážděny," zdůvodnil úřad potvrzení pokuty v její původní výši.

Plošné zveřejnění bylo chybné

Osobní údaje zaměstnanců včetně informací o jejich platu se podle úřadu shromažďují kvůli povinnostem zaměstnavatele mimo jiné v mzdové či daňové oblasti, avšak nikoliv za účelem jejich automatického zveřejnění, a to ani v případě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

"Úřad považuje také za neopodstatněné plošně, bez jakéhokoliv věcného důvodu, podezírat řadové zaměstnance veřejné správy z protiprávního jednání, a proto veřejně kontrolovat jejich životní úroveň právě prostřednictvím zveřejňování výše jejich měsíčních příjmů," napsala mluvčí Štěpánková.

Pokuta je podle ÚOOÚ adekvátní

Šéfka státního zastupitelství Bradáčová již dříve uvedla, že pokuta 100 000 korun je disproporční vzhledem k tomu, jaké sankce úřad ukládal v minulosti. Proti tomu se však ÚOOÚ ohradil.

Upozornil, že stejně vysokou pokutu muselo zaplatit například ministerstvo spravedlnosti za zveřejnění jmen soudců, kteří byli chybně označeni za bývalé členy KSČ. Ministerstvo školství pak dostalo sankci 450 000 korun za zveřejnění jmenného seznamu příjemců dotace v rámci podpory romských studentů a ministerstvo financí 80 000 korun za neoprávněné zveřejnění jména správce osobních údajů na tiskové konferenci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám