Hlavní obsah

Pokus o vyškrtnutí bývalého lídra DSSS z voleb v pražské soc. dem. neprošel

Právo, ada, nig

Předsednictvo pražské soc. dem. v pondělí na svém jednání potvrdilo, že na stranické kandidátce pro říjnové sněmovní volby zůstane lékař Bohdan Babinec. S jeho kandidaturou někteří členové partaje měli problém, protože před čtyřmi lety byl v hlavním městě lídrem kandidátky do Sněmovny extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS).

Foto: dsss.cz

Bohdan Babinec

Článek

S návrhem na jeho vyškrtnutí ze seznamu, kde figuruje na dvacátém místě, přišly podle informací Práva dvě pražské organizace.

Babinec byl dříve členem Národních socialistů, kteří šli do voleb společně právě s DSSS. Ta je nástupkyní Dělnické strany rozpuštěné v roce 2010 Nejvyšším správním soudem mj. pro její programovou návaznost na německý nacionální socialismus.

Teď jde o všechno, rozjelo Spolu horkou fázi kampaně

Domácí

V minulosti kritizoval ČSSD za to, že nedělají dost pro zlepšení životní úrovně občanů, nezabránili rozkrádání národního majetku a vzniku „děravých zákonů“. Vadilo mu, že nezabránili „nehoráznému obohacování svých stranických přátel ve vládních funkcích a dalších postech“.

Na letošní kandidátce je Babinec uváděn jako člen ČSSD.

Podle soc. dem. ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, která stojí v čele pražské kandidátky, je Babinec na nevolitelném místě.

Přísaha stáhla z voleb dva kandidáty, neměli čisté lustrační osvědčení

Parlamentní volby

Babincovo setrvání na kandidátce podpořila většina členů předsednictva. Podle informací Práva měl dostat šanci jako „polepšený hříšník“.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně pražské ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Není to první případ, kdy ČSSD přijala pod svá křídla politika spojeného s DSSS. V krajských volbách do zastupitelstva v Ústeckém kraji v roce 2016 byl na její kandidátce jako člen Národních socialistů i Petr Benda. V roce 2017 dokonce byl jejím lídrem ve sněmovních volbách na Liberecku.

V minulých krajských volbách jej prosadil na kandidátku ČSSD šéf strany Jan Hamáček. Ten obhajoval Bendovu dřívější spolupráci s DSSS slovy: „Osobně to pokládám za chybu, nicméně to byl úspěšný předseda soc. dem. v Ústeckém kraji. Jestli jednou takhle uklouzl a je ochoten to přiznat, tak v tom zásadní problém nevidím.“

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám