Hlavní obsah

Pokud v Česku nelegálně pobývající cizinec nic nespáchá, je těžké ho odhalit

Právo, Jan Menšík

Případ Afričana, který sedí ve vazební cele kvůli znásilnění šestnáctileté dívky na Litoměřicku, znovu otevírá diskusi o tom, jak monitorovat a případně vyhošťovat nelegální cizince.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Cizinec obviněný ze znásilnění dívky u Litoměřic na jednání o vazbě.

Článek

Pokud takové lidi neodhalí policisté při nějaké speciální akci nebo poté, co se dostanou do problémů se zákonem, není moc šancí, jak je v zemi najít. Letos jich bylo odhaleno přes dva tisíce.

Skutečný počet nelegálních migrantů v Česku však nelze zjistit. Mluvčí cizinecké policie Renata Grecmanová upřesnila, že jich policisté během letošního roku zadrželi 2265.

Buď tady pracovali, nebo pouze projížděli a přes naši zemi se snažili dostat na západ Evropy. Nejčastěji jde o Ukrajince, Moldavany, Vietnamce či Rusy.

Část zadržených cizinců poté může putovat do zařízení pro zajištění cizinců (ZZC), kde čekají na rozhodnutí, co s nimi dál bude. Mohou si tam však také podat žádost o mezinárodní azyl.

Ze zmíněných zařízení nikam odejít nesmějí. „Momentálně je ve všech třech těchto zařízeních zajištěno 115 cizinců,“ sdělil Právu mluvčí správy zařízení Jan Piroch.

Zadržený Afričan přijel na naše území vlakem z Německa, kde byl krátce předtím propuštěn z vězení. Tam cizinec s několika záznamy v trestním rejstříku kvůli majetkovým i násilným činům pobýval v rámci tzv. režimu strpění.

Takový status dává stát neúspěšným žadatelům o azyl bez dokladů, kteří současně například odmítají sdělit svou pravou národnost. Úřady je tak nemají jak a kam vyhostit.

To je případ i již zmíněného zhruba třicetiletého muže údajně z Mali či Libye, který na základě čtvrtečního rozhodnutí litoměřického soudu skončil ve vazbě. Soudce se obával toho, že by muž mohl odcestovat ze země.

Muž obviněný ze znásilnění dívky u LitoměřicVideo: Aleš Pelikán, Právo

Muž, který odmítá komunikovat s kriminalisty, si proti uvalení vazby podal přímo v soudní síni stížnost. Alespoň tak soudce oficiálně pochopil jeho slova o tom, že „nechce do vězení“.

Zda advokát podal stížnost i proti trestnímu stíhání svého klienta, není dosud jasné. Podle státní zástupkyně Kateřiny Doušové zatím nedorazila, ještě stále ale běží lhůta na její podání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám