Hlavní obsah

Pokud nebude Šlouf vystupovat proti ČSSD, Paroubek mu nepůjde po krku

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stranický soud ČSSD, ústřední kontrolní komise, konstatovala, že lobbista Miroslav Šlouf porušil stanovy sociální demokracie svou podporou Václavu Klausovi před prezidentskou volbou. Vyloučení ze strany mu ale zatím nehrozí. Šéf strany Jiří Paroubek uvedl, že pokud Šlouf pomůže ve volební kampani a nebude vystupovat proti ČSSD, nebude proti němu podnikat další kroky. Komise také chde, aby se oba politici sešli a vše si vyříkali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Šlouf

Článek

Páteční verdikt stranického soudu ke Šloufově kauze zveřejnili sociální demokraté na pondělní tiskové konferenci.

V rozhodnutí komise je mimo jiné podle Šloufa uvedeno i doporučení, aby se s ním Paroubek sešel a vše si vyříkali. Paroubek řekl, že schůzka je možná po volbách, pokud Šlouf splní podmínky, které mu soud určil - tedy že se zapojí do volební kampaně a zastaví negativní politiku vůči ČSSD.

“Některé aktivity a mediální výroky přítele M. Šloufa, v období před prezidentskou volbou, nebyly v souladu s ustanovením stanov ČSSD,“ konstatovala komise. V případě výroků o nespokojenosti některých poslanců sociální demokracie stranický soud porušení stanov nekonstatoval. Po vystoupení Petra Wolf z klubu ČSSD Šlouf prohlásil, že v něm zůstává ještě zhruba 1é až 15 nespokojenců.

Usnesení kvituje, že se Šlouf písemně omluvil prostřednictvím komise za své výroky předsedovi poslaneckého klubu ČSSD Michalu Haškovi. „Je k úvaze přítele M. Šloufa, zda nesměřovat omluvu i přímo na poslanecký klub,“ píše se v usnesení.

Stížnost na Paroubka byla zamítnuta

Ústřední tajemník ČSSD Jiří Havlíček, který si na Šloufa stěžoval, se k této výzvě připojil. Šlouf přitom v pátek uvedl, že se nikomu neomlouval. „Byla to tedy omluva, nikoliv vysvětlení,“ uvedl ale v pondělí Paroubek. Informoval také, že byla zamítnuta stížnost, kterou na něj Šlouf podal. V pondělí lobbista nakonec připustil, že se Haškovi omluvil.

„Omluvil jsem se Haškovi za to, jak byl můj výrok pochopen. Uvedl jsem také, že jej mám za jednoho z nejtalentovanějších funkcionářů strany,“ řekl Novinkám Šlouf.

Podle Havlíčka se ukázalo, že jeho stížnost na Šloufa byla oprávněná. Předseda ČSSD na tiskové konferenci zdůraznil, že komise nemůže nikoho vylučovat ze strany. To mohou jen vrcholné orgány strany, tedy například ústřední výkonný výbor. „Pokud by se zjistilo skutečně porušení stanov, tak může politický orgán podle stanov také konat,“ uvedl Paroubek. Šloufovi vzkázal, že pokud bude pomáhat sociální demokracii ve volební kampani a nebude vystupovat proti straně, nebude proti němu podnikat další kroky. Vyloučení tak nyní Šloufovi nehrozí.

Šlouf: Jsem připraven pomoci

„Má teď šanci v těch zhruba šesti týdnech, co zbývají do voleb, se zapojit především do volební kampaně na Praze 13, což je volební obvod, kde probíhají volby do Senátu. Pokud to tak učiní, pokud nebude vystupovat proti straně v těch příštích šesti týdnech, tak osobně nebudu vyvolávat žádná další jednání, která bych samozřejmě na základě toho, jak je formulováno usnesení, vyvolat v následujících týdnech a měsících mohl,“ řekl Paroubek na adresu lobbisty.

Šlouf v reakci uvedl, že je připraven straně ve volbách pomáhat. „Již v dopise ústřední kontrolní komisi jsem uvedl,že i při těchto volbách pomáhám, stejně jako při předchozích volbách. V případě, že budou nějaké úkoly na Praze 13, tak se zapojím, tak jako každý jiný člen,“ sdělil Novinkám. Na výzvu Paroubka, aby nevystupoval proti ČSSD reagoval slovy, že jde o oboustrannou záležitost.

„Zatím vystupoval proti straně pan Paroubek, když mne někam zasazoval a napadal a já jsem se musel bránit. To byl celý princip sporu. Pokud mne nebude pan Paroubek nadále mediálně napadat, nemám důvod se v médiích bránit,“ prohlásil Šlouf. „Snad už bude mít pan předseda rozum a dá mi pokoj,“ doplnil.

Podle lobbisty byl jeho spor s Havlíčkem a Paroubkem předčasně ukončen. „Obávám se. že kdybych to měl přirovnat k fotbalovému zápasu, tak jej rozhodčí předčasně ukončil,“ míní.

Reklama

Výběr článků

Načítám