Hlavní obsah

Pojistka před Bendlem

Novinky, Robert Dengler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl se v neděli vysmál nápadu ministryně zdravotnictví udělovat bonusy lidem, kteří by pravidelně chodili na preventivní prohlídky. Prý - proč k návštěvám nutit ty, kteří lékaře "nepotřebují". "Navrhujete trestání lidí za to, že nepřijdou k lékaři."

Foto: Wolfgang Silminger

Na cestě uvidíte například zříceninu Aggsteinu

Článek

Bendl je mlaďoch, který toho v životě asi moc nezažil, právě v sobotu mu bylo teprve 38 let. Ony ty preventivní prohlídky jsou dobré například k včasnému odhalení: rakoviny tlustého střeva, prsu, rizik mozkové mrtvice, onemocnění prostaty... Proč se vlastně chodí na prevenci k zubařům? Protože zítra může být pozdě. Některé prohlídky lékaři a pojišťovny doporučují od 40 let, jiné od 45, další od padesátky. Samozřejmě, z prevence se může stát i nemístný kšeft. Jak se jednou dostanete do spárů doktora, hned tak se z nich nevymotáte.

Petr Bendl má ovšem ještě čas. Kdyby mu ale, nepřeju mu to, odhalili skrytou vadu materiálu, získal by čas poprat se s nemocí, aniž by naplno vypukla a zatěžovala organismus i kasu, do níž i on sám přispívá. Je to jako s pojistným: člověk si předplatí krytí budoucích nehod. Když ho žádná, chválabohu, nepotká, tím lépe.

Mám ale nutkání dodat, že před krátkozrakostí politika, jako je Bendl, se člověk pojistit nemůže. V daních si sice platí jakési povinné ručení, ale havarijní pojistka přijde citelně dráž, vyžaduje totiž při selhání velkou spoluúčast voliče.

Reklama

Výběr článků

Načítám