Hlavní obsah

Pohřešovaných Čechů v Asii je dvanáct

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BANGKOK

Počet pohřešovaných Čechů v Asii se během pondělí snížil o jednoho na 12, když se ozvala jedna turistka. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. "Příbuzný, který ji na náš seznam nahlašoval, ji odhlásil s tím, že má o ní dostatek informací," řekl Kolář.

Foto: Jiří Salik
Článek

Devět Čechů se zatím neozvalo z Thajska, existují vážné obavy, že šest z nich již není naživu. Indicie o tom, že zemřel jeden český občan mají i čeští zastupitelé na Srí Lance. Zde a v Barmě se pohřešují také dva buddhističtí mniši českého původu, o kterých se úřady domnívají, že jsou na živu.

V Thajsku se pohřešuje ještě jeden turista, který má jak české tak švýcarské občanství. Začal být pohřešován poté co byly v Thajsku nalezeny jeho doklady. Jako pohřešovaného ho však eviduje švýcarská strana.

Rodinám vážně pohřešovaných lidí nabídlo ministerstvo možnost odebrání vzorků k analýze DNA. Využila ji zatím jen část z nich, uvedl Kolář. Analýzy jsou již hotovy, thajská strana upřesňuje některé technické záležitosti, dodal velvyslanec v Thajsku Jiří Šitler. Vyhodnocené vzorky je podle něj možné odeslat elektronickou poštou.

České ministerstvo zahraničí dnes upřesnilo, že po jiném nezvěstném člověku, který má české i švýcarské občanství, pátrají švýcarské úřady. Je také na švýcarských seznamech, nikoli na českém seznamu, jak se na tom dohodly konzulární odbory.

V Thajsku stále leží jedna zraněná Češka. Dvě ostatní, malé děvče a supermodelka Petra Němcová, se léčí už doma. Původně měla třetí zraněná odletět již v těchto dnech. Lékaři jí ale pro jistotu doporučili ještě několik dní klid na lůžku, uvedl Šitler.

Reklama

Výběr článků

Načítám