Hlavní obsah

Pohlavních chorob znovu přibývá

Výskyt pohlavních chorob, zejména syfilidy a kapavky, po mnoha letech znovu stoupá. Je sice stále menší, než byl v době před rokem 1989, ale v některých regionech, například na Vysočině nebo Ústecku, už bijí hygienici na poplach.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jak upozornila mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Pysková, počet evidovaných nákaz na zdejším kožním oddělení letos již překročil loňskou statistiku za celý rok. Zatímco loni se v regionu nakazilo kapavkou a syfilidou 20 lidí, letos je jich o dva víc už krátce po polovině roku.

„Syfilis je považována za jednu z vůbec nejnebezpečnějších pohlavních chorob, pro pacienta může končit i smrtí. Prvního ze tří stadií choroby si přitom nakažený nemusí vůbec všimnout – v oblasti pohlavních orgánů se objeví nebolestivý vřed, kterému lidé mnohdy nepřikládají pozornost,“ upozornila mluvčí nemocnice.

Více mladých pacientů

V roce 2011 se na Vysočině objevilo 11 nových případů syfilidy, letos ji lékaři odhalili už u deseti lidí.

Růst počtu případů zaznamenali lékaři i u kapavky. Chorobu provázenou hnisavými záněty diagnostikovali v Jihlavě vloni devětkrát za celý rok, letos již evidují dvanáctý případ.

Mění se chování lidí, které je hazardnější. Spousta z nich se přestala pohlavních chorob včetně HIV obávat. Patří sem i lehkomyslnost v navazování intimních vztahů.
Veronika Krejčí, hygienická stanice v Hradci Králové

Čerstvou letní praxi popsala vrchní sestra Ludmila Bakusová. „U pacienta, kterému se prokáže akutní syfilis, musí být vyšetřován zároveň partner, rodina i děti. Při posledním záchytu dvou akutních pacientů se syfilidou tento měsíc jsme museli vyšetřit 15 lidí včetně dětí,“ uvedla.

Výskyt pohlavních chorob a především syfilidy v Česku už delší dobu roste i v Ústeckém kraji. „V kraji je dlouhodobě jeden z nejvyšších výskytů syfilidy,“ potvrdil Právu ředitel Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Josef Trmal.

A hned odhaluje příčinu tohoto stavu. „Je to především stylem života, který je u mnoha lidí velmi uvolněný,“ dodal.

Lékaři se často setkávají s pacienty, jejichž počet partnerů je až těžko uvěřitelný. Uvolněný styl života na severu Čech zřejmě souvisí se sociální skladbou obyvatelstva, patří k nejméně vzdělaným, je zde nejvyšší nezaměstnanost.

S výskytem pohlavních chorob u nejmladší generace se stále častěji setkávají hygienici v Moravskoslezském kraji. Podle nich za to může zvyšující se promiskuita v této skupině. „Onemocnění ve skupině od 15 do 24 let tvoří pět procent ze všech hlášených případů onemocnění,“ uvedla Irena Martínková z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Nejvíce případů kapavky v ČR bylo v roce 1970, kdy onemocnělo 13 531 lidí. O dvacet let později to již bylo pouze 8891 a v loňském roce 700.

U syfilidy ale statistická čísla už nemají sestupnou tendenci. Například v roce 1970 onemocnělo 608 lidí, v roce 2010 dokonce 1009, loni 720.

Velká migrace, malá prevence

Mezi příčiny aktuálního růstu počtu hlášených případů pohlavních nemocí patří podle hygieniků například migrace obyvatel, selhává i prevence.

„Mění se chování lidí, které je hazardnější. Spousta z nich se přestala pohlavních chorob včetně HIV obávat. Patří sem i lehkomyslnost v navazování intimních vztahů,“ míní Veronika Krejčí z krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Očkovat proti nákaze HIV, ale ani proti syfilidě a kapavce stále nelze. Preventivní vakcinací se dají omezit pouze výskyty papilomavirového onemocnění a virové hepatitidy typu B.

„Proto zůstává stále aktuální propagace takzvaného bezpečnějšího sexu jako životního stylu, který může výrazně omezit šíření pohlavně přenosných onemocnění v nejširším smyslu slova,“ dodala Krejčí s tím, že naštěstí Královéhradecký kraj, stejně jako například Pardubický, Jihočeský či Olomoucký patří do skupiny těch méně postižených.

Ale i tady, tak jako v jiných podobných případech, lékaři varují před neúplnou statistikou.

„V Olomouckém kraji bylo letos zatím zaznamenáno dvanáct případů syfilidy. Statisticky jde proti loňsku o mírný pokles, ale případy, o kterých víme, vnímáme pouze jako špičku ledovce,“ řekla Právu Růžena Halířová z krajské hygienické stanice. Mnozí lidé podle ní s onemocněním k lékaři vůbec nejdou. „Nahrává jim i dostupnost antibiotik, a tak se léčí sami,“ dodala.

Anketa

Obáváte se nakažení pohlavní nemocí?
Ano, a chráním se
33 %
Ano, ale nijak zvlášť se nechráním
22,1 %
Ne, nákazy se nebojím
44,9 %
Celkem hlasovalo 11651 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám