Hlavní obsah

Podzim má zpoždění, do poloviny října bude až 20 stupňů

Česko čeká nadprůměrně teplý říjen, uvádí měsíční předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teploty budou šplhat až ke dvaceti stupňům, od poloviny měsíce se ochladí na 10 až 16 stupňů. Srážkově bude říjen průměrný.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

I na začátku října bude pokračovat teplé a slunečné počasí, které panuje od konce srpna. Na sobotu, tedy první říjnový den, meteorologové předpovídají dokonce typicky letní nejvyšší teploty mezi 25 až 27 stupni. Je tedy možné, že budou překonány dosavadní teplotní rekordy pro toto období.

V období od 1. do 10. října bude zpočátku většinou jasno až polojasno s ranními mlhami. Maximální teploty budou oscilovat mezi 20 až 26 stupni. V polovině příštího pracovního týdne začne oblačnosti postupně přibývat a odpolední maxima klesnou k 13 až 19 stupňům, v noci se ochladí na 12 až šest stupňů.

Dekáda od 11. do 20. října už bude typicky podzimní, panovat bude většinou oblačno s občasným deštěm nebo přeháňkami. Teploty se budou ještě držet mezi 13 až 19 stupni, postupně se ochladí na 10 až 16. Studené budou noci a rána, kdy rtuť teploměru spadne až na pouhé tři stupně.

Posledních deset říjnových dní bude opět veseleji, na obloze má být polojasno, jen po ránu a dopoledne se vyskytnou mlhy nebo nízká oblačnost. Ojediněle se objeví mrholení nebo slabý déšť. Odpolední maxima budou v rozmezí 10 až 16 stupňů, v noci už začnou hrozit přízemní mrazíky, teploty klesnou k sedmi až jednomu stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám