Hlavní obsah

Podomní prodejce udal tuzemák s metanolem, muž z něj vyrobil 50 litrů griotky

Brno
Aktualizováno

Celníci zabavili minulý čtvrtek šedesátiletému muži ze Sebranic na Blanensku přes 50 litrů podomácku vyrobené griotky s vysokým obsahem nebezpečného metanolu. Obsahoval jej destilát - Lašský tuzemák, který muž k výrobě griotky použil. Koupil jej od podomního prodejce.

Foto: MZČR

Článek

"Naštěstí před konzumací griotky odevzdal vzorek z ní do soukromé laboratoře ke zkoumání na obsah metanolu a počkal si na výsledek," uvedla mluvčí celníků Lada Temňáková. Laboratoř po zjištění, že griotka obsahuje nadlimitní množství metanolu, kontaktovala celníky.

„U rumu, který muž použil společně s dalšími ingrediencemi k výrobě višňovice, byla zjištěná hodnota 1,8 gramu na litr, přičemž povolená norma je 0,8 gramu metanolu na litr tohoto typu destilátu. Blanenští policisté proto neprodleně kontaktovali muže, který vzorky do laboratoře přinesl, a okamžitě vyrazili do místa jeho bydliště, kde zajistili na čtyři desítky lahví alkoholu,“ prohlásila policejní mluvčí Petra Vedrová.

Vyšetřování ukázalo, že muž koupil 20 litrů Lašského tuzemáku od neznámé ženy ve věku mezi 40 až 60 lety na začátku prázdnin přímo v Sebranicích. Griotku namíchal z tohoto destilátu, své ovocné pálenky a přísad.

Policisté proto pomocí místního rozhlasu v Sebranicích informovali veřejnost o prodeji podezřelého rumu, který by případně někdo další mohl mít doma. "Občany důrazně varovali, aby tuto podezřelou lihovinu v žádném případě nekonzumovali a pokud mají doma lahve zakoupené od podomních prodejců, aby tuto informaci sdělili na linku 158, stejně jako informace k popisu či pohybu neznámé ženy, která alkohol v Sebranicích a okolí mohla nabízet,“ dodala Vedrová.

Na otravu metanolem zemřelo v uplynulých dnech v Česku 27 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám