Hlavní obsah

Podnikatelský doping v politice musí skončit, říká Chovanec

Právo, Karolina Brožová

ČSSD sice nehlasovala pro návrh TOP 09, který by vyloučil Agrofert z veřejných tendrů, ale souběh moci a vlastnictví firem Andreje Babiše (ANO) chce omezit, říká v rozhovoru pro Právo první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Bude mít vyšetřování dotací Čapího hnízda ministra Babiše vliv na koalici?

Je potřeba vyčkat, až bude vyšetřování ukončeno. Pan ministr má právo na obhajobu. OLAF, pokud najde pochybnosti, tak to předá českým orgánům. Policie věc šetří na základě anonymního trestního oznámení. Jediné, co mě zarazilo, bylo, že se pan Babiš k Čapímu hnízdu dlouho nehlásil. Až ve filmu Matrix AB přiznal, že tento projekt vymyslel, když navštívil se svými dětmi zoo.

Soc. dem. vždy tvrdila, že v politice platí presumpce viny. Teď sedíte ve vládě s někým, kdo je podezřelý z dotačního podvodu za 50 miliónů korun.

Je to ve fázi prověřování, takových jsou v Česku stovky. Presumpce viny platí až ve chvíli, kdy je ten člověk obviněn. K tomu je ještě dlouhá cesta. Co mě zaráží, je to, že pan Babiš zpočátku novinářům tvrdil, že s projektem nemá nic společného.

Tento týden ČSSD zahájila volební kampaň „Stát není firma. Je to společenství lidí“. Je to počátek střetu mezi ČSSD a ANO?

Jsme spolu ve vládě a vláda musí pracovat pro lidi. Na druhou stranu některé články v MF Dnes (patří do Babišova vydavatelství MAFRA) překročily určitou mez. Bráníme se dezinformačním kampaním. Je mi jedno, jestli Babiš řídí nebo neřídí své noviny, každopádně je vlastní. Bráníme se útokům a vedeme imageovou kampaň, jaký je pohled ČSSD na svět.

Poslanec Volný (ANO) reagoval na naši kampaň slovy, že „stát není firma, je to společenství lidí, ale jako firma se dá řídit“, a my s tím nesouhlasíme. Každá firma se řídí za účelem zisku. Kdyby se stát řídil ziskem, tak nevyplácí důchody, nestará se o nemocné, bezmocné, chudé.

Fascinuje mě, že někdo říká (mluvčí Hradu Jiří Ovčáček), že by pan Babiš měl převzít levicová témata. Ve vládě jsme kvůli sňatku z rozumu, který se zatím vyplácí, na druhou stranu hnutí ANO brání zvýšení korporátní nebo zavedení sektorové daně.

Když se podíváte na zisky největších bank, tak opět přesáhly 40 miliard korun, zahraniční investoři vyvádějí téměř 300 miliard korun ročně. To jsou částky, které by měly být zčásti zdaněny a měly by sloužit občanům ČR.

Michal Hašek řekl, že jako první místopředseda ČSSD nesl za krajské volby odpovědnost. Máte to teď na triku vy?

Za to nese odpovědnost celé vedení strany. Ale jestli je to začátek soutěže o hledání viníka volebního výsledku, tak se do toho hrdě hlásím. Máme úkol uspět. Lidé budou hlavně soudit, jak je který hejtman úspěšný v kraji. Někteří tam jsou již osm let. Cokoliv pod ziskem pěti hejtmanů bude bráno jako neúspěch. (B. Sobotka nedávno Právu řekl, že chce mít aspoň polovinu hejtmanů, tedy sedm.)

Pravice opakuje vaše heslo „stát není firma“ dva roky a moc jí to nepomohlo. Proč by vám mělo? Hnutí ANO si v průzkumech drží skoro 30procentní podporu, vy kolem 20 procent.

Já bych průzkumy nepřeceňoval. Můžeme veřejnosti nabídnout dlouhodobou stabilní práci ve prospěch země. Samozřejmě že hlavním tématem se stala migrace. Soc. dem. tento fenomén řeší státotvorně, v rámci maxima naší pozice v Evropě. Ale v prostoru zaznívají populistická hesla a v tom asi trochu ztrácíme.

ANO podle vás získává hlasy jen díky populismu?

Je potřeba se podívat, jak fungují ministerstva – třeba dopravy, kam jsme se dostali s výběrem mýta, a tak dále. Lidé, myslím, pochopí, že důležité jsou výsledky, a ne výkřiky a hesla, která se mění ze dne na den. Lidé nemají rádi, když se politici perou. Nebudeme ti, kteří budou chtít rozdmýchávat konflikty v koalici. Ale budeme se bránit.

Budete chtít zákonem zakázat souběh funkce ve vládě a mediálního vlastnictví?

Připravujeme se na hlasování o zákonu o střetu zájmů. Přezkoumali jsme návrh TOP 09 a myslíme, že je potřeba ho dopracovat. V březnu podáme sami pozměňovací návrhy. Základ je, aby v politice byly rovné podmínky. Volby nemohou vyhrávat jen peníze.

K návrhu opozice, aby byly v zákoně o veřejných zakázkách omezeny firmy, které vlastní politici, jsme svůj hlas nepřipojili, protože chceme tuto věc řešit právě v zákonu o střetu zájmů. Přijdeme se svými návrhy, budeme se o tom bavit i v koalici.

To není lex Babiš. Po Babišovi mohou přijít do politiky další podnikatelé, v Senátu sedí podnikatelé. Musí skončit politika dopingu, kdy někteří politici, díky tomu, že jsou vlastníky korporací, mají na své straně neomezené finanční zdroje i média. Startovací páska pro politiky musí být stejná.

Kromě ANO vede ČSSD boj i s Hradem. A Senát vyzval prezidenta Miloše Zemana ke zdrženlivosti ve vyjadřování.

To je osobní názor 18 senátorů, kteří to v Senátu prosadili. Není potřeba komentovat každý výrok prezidenta. Miloš Zeman je vnímán jako prezident levicový, nemyslím, že nám hádky s ním pomáhají. Ale na výroky, co přerostou únosnou mez, je potřeba reagovat.

Zeman řekl o premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, že je neumětel a tak podobně…

Já považuji pana premiéra za pracovitého a slušného politika. Je to člověk, který nám díky svému postoji a pracovitosti otevírá dveře v Evropě. Díky předsednictví V4 se tyto země dostaly do lepší pozice v Evropě. Pan prezident říká věci tvrději než jiní politici a lidé to chtějí slyšet na surovo. Prezident pojmenovává věci srozumitelně. Důležité je, aby se pan premiér s prezidentem naučili spolupracovat.

Jaký máte vztah s prezidentem vy?

Profesně velmi dobrý. Rozumíme si v migrační krizi, máme názory podobné. Oba v tom vidíme bezpečnostní riziko, což je u ministra vnitra asi logické. Posíláme prezidentské kanceláři velké množství informací k migraci.

Jste přátelé?

Opravdoví přátelé se asi scházejí častěji než jednou za tři měsíce, ale pokud se ptáte takto, tak asi jsme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám