Hlavní obsah

Podle Parkanové je ČR blízko podpisu smlouvy o pobytu Američanů v Brdech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) ve čtvrtek uvedla, že Česko brzy s USA uzavře smlouvu o pobytu amerického personálu radarové základny známou jako SOFA.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně obrany Vlasta Parkanová a premiér Mirek Topolánek

Článek

"Smlouva je velmi blízko uzavření," řekla Parkanová. Dodala, že nyní se jedná už jen o drobnostech. Smlouva by měla být dokončena v září.

Česko už na začátku července s USA podepsalo hlavní smlouvu o umístění radaru ve vojenském újezdu Brdy. Smlouva SOFA, která upravuje právní postavení a podmínky pobytu amerických vojáků na českém území, zatím zůstává nedokončena. Obě strany se dosud rozcházely v názoru na otázku daní.

O obou smlouvách bude rozhodovat český parlament. Vláda by je zřejmě měla předložit Sněmovně na říjnové schůzi dolní komory a celý proces ratifikace by mohl skončit ještě letos.

Kabinet zatím nemá jistotu, zda pro základnu získá dost hlasů. Vládní zelení nemají na radar jednotný názor. Opoziční ČSSD a KSČM vystupují proti základně.

Reklama

Výběr článků

Načítám