Hlavní obsah

Podle kontrolorů je systém vyšetřování nehod v Praze v pořádku

– Praha

Kontrola odboru vyšetřování nehod pražské policie, kterou nařídil policejní prezident Petr Lessy kvůli pochybením policistů při nehodě lobbisty Romana Janouška, odhalila jen drobné chyby. Týkala se desítek spisů. Pouze v několika málo případech byla zjištěna zejména administrativní pochybení, která však neměla vliv na dosažení účelu trestního řízení. Uvedla to mluvčí pražské policie Jana Rösslerová s tím, že na odstranění zjištěných nedostatků policisté pracují.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek po nehodě

Článek

Kvůli pochybením v případu Romana Janouška zahájil šéf pražské policie Martin Vondrášek se sedmi svými podřízenými kázeňské řízení. Čtyři z nich byli nakonec potrestáni snížením platu, jeden napomenutím. U zbývajících dvou od uložení sankce policie upustila, k nápravě prý postačilo projednání přestupku. Lessy také vyzval Vondráška k rezignaci.

Lessy již dříve řekl, že policisté v případu pražského lobbisty pochybili zejména v tom, že Janouška nezadrželi podle trestního řádu. V tom případě by totiž museli informovat státního zástupce. Z toho, že se tak nestalo, prý plynula veškerá další pochybení – například i to, že jej nechali manipulovat s mobilním telefonem.

Aby se pochybení policistů v budoucnu neopakovala, vypracovala pražská policie společně s policejní školou v Hrdlořezích učební osnovu týkající se zásahu a prvotních úkonů na místě činu. Třídenní školení včetně testu minulý týden úspěšně absolvovalo vedení pražské policie. Do tří let ho mají absolvovat 4000 policistů z dopravní, pořádkové i cizinecké služby.

Janoušek podle policie při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu, který jel před ním. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale podle policie autem srazil a ujel. Policie lobbistu dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu. Hrozí mu až desetileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám