Hlavní obsah

Podle kontrolorů je systém vyšetřování nehod v Praze v pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kontrola odboru vyšetřování nehod pražské policie, kterou nařídil policejní prezident Petr Lessy kvůli pochybením policistů při nehodě lobbisty Romana Janouška, odhalila jen drobné chyby. Týkala se desítek spisů. Pouze v několika málo případech byla zjištěna zejména administrativní pochybení, která však neměla vliv na dosažení účelu trestního řízení. Uvedla to mluvčí pražské policie Jana Rösslerová s tím, že na odstranění zjištěných nedostatků policisté pracují.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek po nehodě

Článek

Kvůli pochybením v případu Romana Janouška zahájil šéf pražské policie Martin Vondrášek se sedmi svými podřízenými kázeňské řízení. Čtyři z nich byli nakonec potrestáni snížením platu, jeden napomenutím. U zbývajících dvou od uložení sankce policie upustila, k nápravě prý postačilo projednání přestupku. Lessy také vyzval Vondráška k rezignaci.

Lessy již dříve řekl, že policisté v případu pražského lobbisty pochybili zejména v tom, že Janouška nezadrželi podle trestního řádu. V tom případě by totiž museli informovat státního zástupce. Z toho, že se tak nestalo, prý plynula veškerá další pochybení – například i to, že jej nechali manipulovat s mobilním telefonem.

Aby se pochybení policistů v budoucnu neopakovala, vypracovala pražská policie společně s policejní školou v Hrdlořezích učební osnovu týkající se zásahu a prvotních úkonů na místě činu. Třídenní školení včetně testu minulý týden úspěšně absolvovalo vedení pražské policie. Do tří let ho mají absolvovat 4000 policistů z dopravní, pořádkové i cizinecké služby.

Janoušek podle policie při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu, který jel před ním. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale podle policie autem srazil a ujel. Policie lobbistu dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu. Hrozí mu až desetileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám