Hlavní obsah

Podivné výběrové řízení na šéfa Homolky, vítěz je prý jasný předem

Právo, Adéla Jelínková
Praha

Přibližně do dvou týdnů by měl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jmenovat nového ředitele pražské Nemocnice Na Homolce. Nahradí Ivana Olivu, který v červenci rezignoval po kontrole hospodaření nemocnice. Manažer má vzejít z neveřejného výběrového řízení, které vede odborná, taktéž pro veřejnost anonymní komise. Právo se nicméně dostalo k informacím, které vnášejí pochybnosti do průběhu celého řízení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Redakce má k dispozici seznam jmen všech uchazečů, kteří stojí o post ředitele nemocnice, včetně jmen členů komise, která by měla ministrovi navrhnout konkrétní jméno.

Při úniku podobných informací se logicky otevírá prostor k tomu, aby do řízení mohly zasahovat nejrůznější zájmové skupiny.

Do boje o vlivné místo se pustilo sedmnáct uchazečů. Komise sestavená ministerstvem čítá třiadvacet odborníků. Důvěryhodný zdroj redakce navíc hovoří o tom, že vítěz výběrového řízení je již předem jasný. Má se jím prý stát současný předseda představenstva Nemocnice Kladno Petr Polouček. Ten do vedení tamní nemocnice nastoupil teprve vloni v březnu. Právu se včera nepodařilo sehnat jeho vyjádření.

Foto: Sandra Bejšáková, ČTK

Ředitel Oblastní nemocnice Kladno Petr Polouček.

Ministr Vojtěch údajné Poloučkovo předem dohodnuté angažmá striktně popírá. „Vynesení“ jmen členů komise a uchazečů považuje za nešťastné. „Zásadně odmítám, že by byl vítěz výběrového řízení znám dopředu. Není to pravda. Únik informací mě samozřejmě netěší, nicméně není možné tomu zabránit. Nezbývá než se spolehnout na serióznost všech, kteří participují na průběhu výběrového řízení, a jejich korektnosti vůči uchazečům,“ sdělil Právu ministr.

Pokud by podle něj u výběrového řízení panovaly pochybnosti o jeho objektivitě, určitě by prý bylo nutné je opakovat. „Je nezbytně nutné, aby výběrová řízení, a zejména u takto vysokých manažerských pozic, byla naprosto transparentní,“ podotkl Vojtěch. „Věřím, že nový ředitel bude vybrán nejpozději do dvou týdnů,“ dodal ministr.

Podezření z ovlivňování výběru

Výběrové řízení na post ředitele Homolky bylo zrušeno již před čtyřmi roky. Učinil tak tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který daný krok zdůvodnil tím, že měl informace o pokusech výběr ovlivňovat. Sám potom jmenoval do čela nemocnice jako krizového manažera Olivu.

Bývalý ředitel však v čele nemocnice vydržel až do letošního léta. Sám skončil krátce poté, co Právo zveřejnilo znepokojivé výsledky auditu nemocnice. Oliva i vedení nemocnice jakékoliv pochybení dodnes odmítají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská nemocnice Na Homolce

Jak vyplývá z materiálů, které má Právo k dispozici, do výběrového řízení o ředitelské křeslo se nepřihlásil Josef Vymazal, primář radiodiagnostického oddělení Homolky, který dočasně ústav po Olivově odchodu vede.

Podle informací Práva by se právě Vymazal měl stát jedním z budoucích náměstků ústavu. Vymazal, Vojtěchův poradce pro oblast zdravotní péče, usedl naopak do výběrové komise.

Spolu s ním je v ní mimo jiných například Irena Storová, kterou Vojtěch jmenoval do čela Státního ústavu pro kontrolu léčiv, nebo lékař Rostislav Vyzula, jenž je zároveň poslancem za hnutí ANO.

O ředitelský post se uchází například dosavadní zástupce ředitele Homolky Zbyněk Fuksa nebo ekonomický náměstek Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Pavel Zahradníček.

Reklama

Související články

Ředitel Homolky po auditu skončil

Ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva v pátek s okamžitou platností rezignoval. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch jeho rezignaci přijal. Důvodem jsou...

Výběr článků

Načítám