Hlavní obsah

Podívejte se na strhující akrobatickou show kanadských umělců. V Praze jsou až do neděle

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do Prahy přijel světoznámý soubor Cirque du Soleil. Umělci až do neděle předvádí v O2 aréně akrobatickou show. Podívejte se na záběry ze čtvrteční premiéry.

Podívejte se na strhující akrobatickou show kanadských umělců. V Praze jsou až do neděleVideo: Novinky

 
Článek

Nejedná se ale o cirkusové představení v běžném slova smyslu. Jde o akrobatické vystoupení, kterým se prolíná příběh. Artisté vypadají, jako kdyby byli z gumy a popírali fyzikální zákony.

Soubor do Prahy přivezl show s názvem Varekai, který pochází z romského jazyka a znamená kdekoliv. Soubor v představení slibuje svět plný prapodivných kouzelných bytostí představující zvířecí stvoření. Do tohoto světa se z nebe zřítí mladý Ikarus, který se sblíží s krásnou hmyzí Snoubenkou.

„Ze všech vystoupení, které jsme v Praze s Cirque du Soleil dělali, má tohle zatím největší ohlas. Původně měla být vystoupení čtyři, ale pro velký zájem jsme ještě dvě přidali,” řekl Novinkám Petr Novák z pořádající agentury Live Nation.

Cirque du Soleil je soubor vynikajících artistů, je to ale v podstatě největší firma na světě, která má neomezený rozpočet
Daniel Komarov, akrobat českého Cyrku La Putyka

Dnes světoznámý soubor Cirque du Soleil byl založen v roce 1984 dvaceti pouličními umělci. Sídlo mají v kanadském Montrealu. Společnost vyrostla na 5000 zaměstnanců včetně více než 1200 artistů z téměř 50 různých zemí.

„Cirque du Soleil je samozřejmě soubor vynikajících artistů, je to ale v podstatě největší firma na světě, která má také neomezený rozpočet. Na jevišti si tedy mohou dovolit ukázat ledacos,” řekl Novinkám Daniel Komarov, akrobat českého souboru Cyrk La Putyka.

Dodal, že když je u kanadského souboru na jevišti třicet lidí, dvojnásobek se jim stará o zázemí. Zatímco La Putyka funguje v mnohem skromnějších podmínkách, na vše jsou sami. V současnosti vystupují s novým představením Batacchio, se kterým v létě vyrazí i do zahraničí.

„I pro nás je to neskutečná podívaná. Byl jsem se podívat na ta starší představení, například jsme jeli do Vídně do vyhlášeného šapitó, které má své kouzlo a bylo to dokonalé. Jenže jak už dělají vystoupení ve sportovních halách... ztrácí to ducha a kouzlo,” míní Komarov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám