Hlavní obsah

Podívejte se do stok pod Prahou, kde se opravuje nejstarší část kanalizace

Novinky, Natálie Lošková, khl
Praha

Jedna z nejstarších částí pražské kanalizace se dočká nového kabátu za 25 milionů. Opravené potrubí bude plně z čedičových trubek. Tento speciální materiál se při budování kanalizace v Česku použil vůbec poprvé a zajišťuje dlouhodobou životnost. Část kanalizace by se tak mohla znovu opravovat až za více než sto let. Na unikátní záběry z  opravy pražské kanalizace se podívejte ve videu.

Podívejte se do jedné z nejstarších stok pod centrem PrahyVideo: Novinky/Čermák a Hrachovec, Novinky

 
Článek

Zděná kanalizace v ulici Řásnovka v centru Prahy se dočkala rekonstrukce. Pro odvod splaškové i dešťové vody slouží sedmdesátimetrová stoka už 120 let. „Tato vodovodní řada je jedna z nejstarších historických částí budované kanalizační sítě v Praze,“ řekl Novinkám Miroslav Volf, ředitel společnosti Čermák a Hrachovec, která má opravy na starost.

Původní zděná stoka byla postavena z cihel, pro nové potrubí se ale stavaři rozhodli využít odolnější materiál. Vyrobeno je celé z čedičových trub vejčitého tvaru. Takto unikátní materiál se v Česku použil poprvé. „Teno rekonstruovaný úsek zkoušíme jako pilotní projekt, abychom materiál vyzkoušeli,“ vysvětlil Volf.

Foto: Novinky

Nová stoka, kterou stavaři pod zem instalují, je vyrobena z odolného čediče

Tavený čedič, ze kterého jsou profily vyrobeny, je unikátní zejména svou odolností. „Je naprosto nenasákavý, otěruvzdorný a vzdoruje i veškerým chemickým látkám,“ popsal Novinkám spoluzakladatel společnosti Miloš Hrachovec s tím, že jde v podstatě o nezničitelný materiál.

S dlouhodobou životností počítá i ředitel Volf. „Při provedení globální konstrukce stoky si myslíme, že by měla vydržet sto let a více,“ doplnil.

Foto: Novinky

Jednotlivé části potrubí snášejí stavaři pod zem šachtou.

Rekonstruuje se tzv. přeražbou stávající stoky. „Nejdříve se provádí vstupní šachta, potom se na obě strany vyráží rozrážka, která zmáhá a přeráží původní stoku,“ vysvětlil Miroslav Volf. Do provedeného profilu se potom nově napojí segmenty skládající se právě z plně čedičového vejčitého potrubí, které bude tvořit novou stoku.

Opravám předcházel už v roce 2018 průzkum, který zjistil značné poruchy. Zejména pak vypadané kusové stavivo, trhliny ve vrcholu klenby a absenci spodního žlábku.

Foto: Novinky

Původní zděná stoka pochází z počátku 19. století.

Pražské vodovody a kanalizace, které mají na starosti distribuci vody v hlavním městě, zaplatí za celou rekonstrukci minimálně 25 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám