Hlavní obsah

Podívejte se do rekonstruovaných útrob historické budovy Národního muzea

Praha

Rekonstrukce historické budovy Národního muzea, která začala v dubnu letošního roku, je v plném proudu. V prvním půlroce pracovníci odstrojili veškeré pasířské, truhlářské a zámečnické prvky a zajistili ochranu mramorů a podlah, aby se při stavebních pracích nic nepoškodilo.

Rekonstrukce Historické budovy Národního muzeaVideo: Novinky

 
Článek

„Ihned po předání historické budovy Národního muzea se vítězný uchazeč pustil do první fáze stavebních prací, které jsou zjevné už při pohledu na budovu zvenčí. Rekonstrukce teď probíhá dle časového plánu a zatím se při vlastní realizaci neobjevily žádné velké komplikace,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

V rámci čtvrtečního kontrolního dne, kterého se zúčastnil i ministr kultury Daniel Herman, si zástupci institucí měli možnost prohlédnout probíhající práce v budově. Tedy restaurátorské průzkumy v Panteonu, zabezpečení uměleckých děl, demontáž technologie bývalé kotelny, nebo prvotní zabezpečení kostry plejtváka myšoka.

Představen byl také archeologický průzkum na východním nádvoří budovy, pod kterým vyústí spojovací tunel vedoucí z Nové budovy Národního muzea. Archeologové, kteří na nádvoří pracují, objevili například pozůstatky barokního bastionu novoměstských hradeb či dubové vedení v zemi.

Foto: Novinky

Archeologické práce na východním nádvoří budovy.

Podle společnosti Pracom, která se podílí na restaurátorských pracích, bude velmi náročná záchrana malby Julia Mařáka na schodišti, či stropní malby Vojtěcha Hynaise, která je promočená a rozpraskaná. Kromě toho jsou malby v muzeu silně znečištěné. Zajímavostí je podle Pracomu to, že mramor je v muzeu vesměs umělý.

"Je ho desetkrát víc než přírodního. V Obecním domě například byl poměr jedna ku jedné," poznamenal Václav Mikule z Pracomu.

Změny se dočká i expozice s plejtvákem

Kvůli rekonstrukci bude také potřeba ochránit kostru plejtváka myšoka, která patří mezi nejznámější sbírkové položky. Do budovy muzea byla instalována v letech 1892 - 1893 a přesun by nevydržela. Scannery nyní z pěti bodů kostru snímají a vytvářejí její trojrozměrný model. Podle něj bude vytvořena klimatizovaná schránka, v níž bude plejtvák ukryt. Dalším němým svědkem rekonstrukce budou vycpaniny slona afrického a žirafy Rothschildovy, ty zase neprojdou dveřmi.

Z Pantheonu byl například v květnu odstěhován mozek historika, politika a spisovatele Františka Palackého uschovaný ve skleněné nádobě s fixační tekutinou.

Opravená budova by měla být pro veřejnost otevřena v říjnu roku 2018. Dění v historické budově Národního muzea budou moci zájemci sledovat na webových stránkách Národního muzea, kde se od čtvrtka objeví odkaz se záznamy dvou kamer, které zachycují exteriér a interiér budovy.

Historickou budovu Národního muzea od letošního dubna rekonstruuje Sdružení M-P-I, jehož členy jsou Metrostav, Průmstav a IMOS Brno. Rekonstrukce si vyžádá 1,35 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. Na nové expozice je k dispozici dalších 483 miliónů korun. Ministr kultury Daniel Herman nechtěl spekulovat o tom, zda prostředky nebude nutné navýšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám