Hlavní obsah

Pod Nuselským mostem bude pietní socha připomínající sebevraždy

– Praha

Připomínkou zmařených životů lidí, kteří spáchali sebevraždu skokem z pražského Nuselského mostu se zanedlouho stane socha, která vyroste v parku Folimanka, který se nachází přímo pod mostem. Dílo s pracovním názvem Moje světlo je tvým životem vytvořil sochař Krištof Kintera.

Článek

Má jít o "tichou a nenápadnou pietu spoluobčanům, kteří z vlastní volby za tragických okolností skončili životy skokem z Nuselského mostu". Dílo zaštítilo občanské sdružení Dvojka sobě a podpořila jej i radnice druhé městské části.

Zástupce starostky Prahy 2 Václav Ondrášek uvedl, že dílo, které bude mít podobu pokroucené lampy nebude pomníkem sebevrahům, ale pietním místem.

Kintera je uznávaným českým sochařem, který se podílel například na kontroverzním díle Entropa umístěném během českého předsednictví v bruselském sídle Rady EU.

Z mostu skočilo možná až 300 lidí

Nuselský most byl oblíbeným místem pražských sebevrahů. Například v roce 2006 se z něj pokusilo skočit 63 lidí. I když se většině skoků podařilo záchranářům zabránit, město se rozhodlo na mostě vytvořit systém zábran, které mají sebevrahům jejich pokusy překazit. Dokončeny byly v srpnu 2007, žádnému sebevrahovi se je dosud nepodařilo překonat.

Přesné statistiky obětí "mostu sebevrahů" neexistují. Podle některých údajů se skokem do Nuselského údolí zabilo více než 200 lidí, podle jiných informací jich bylo asi o stovku víc.

Reklama

Výběr článků

Načítám